Regiunea transnistreană este considerată de unii observatori drept marioneta Rusiei. Cu toate acestea, scandalul unor înregistrări dintre ministrul de Interne de la Tiraspol, Ghenadie Kuzmichev, și șeful adjunct al Serviciului Frontierei de Stat a Ucrainei,Vladimir Gorozhakin, i-a făcut pe mulți să se întrebe de partea cui este Transnistria în conflictul ruso-ucrainean.
Adevărul este că Transnistria percepe Ucraina într-un mod realist, așa cum percepe și situația din regiune. Este conștientă că acest conflict din Ucraina nu va dura o veșnicie. Din cauza poziției geografice, Tiraspolul nu-și poate permite o confruntare dură cu noile autorități de la Kiev pentru că ar afecta economia regiunii separatiste, se arată într-un articol al New Eastern Europe.
Deși Tiraspolul se plânge că Rep. Moldova și Ucraina au introdus o blocadă economică asupra Transnistriei (după semnarea Acordului de asociere cu UE), schimburile comerciale cu acestea încă se desfășoară- un aspect important pentru economia regiunii separatiste. Politicienii de la Tiraspol înțeleg că una este „lumea rusească” și integrarea cu Rusia și altceva sunt afacerile de zi cu zi- contactele cu Rep. Moldova și Ucraina.
Potrivit sursei, analistul politic Serghei Markedonov scria că „Transnistria, spre deosebire de alte regiuni separatiste din spațiul ex-sovietic, nu și-a tăiat cordonul ombilical cu Rep. Moldova. Unii văd în Transnistria o gaură neagră dar este imposibil să nu luăm în considerare dinamica internă a Tiraspolului. Dinamica internă va modela viitorul țării, nu Washington-ul și nici Moscova”.