,,Să ne întindem mâinile unii către ceilalți, românii de pe ambele maluri ale Prutului, de pe ambele maluri ale Dunării și de pretutindeni”. Acesta a fost îndemnul IPS Ioan Selejan, Arhiepiscopul Covasnei și Harghitei, după oficierea unei slujbe religioase de la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Izvoru Mureșului, județul Harghita. Astfel au fost deschise lucrările celei de-a XII-a ediții a Universității de Vară pentru românii de pretutindeni, care se va desfășura sub genericul ,,România Europeană și românii de la frontiera Uniunii Europene și NATO”. ,,Lucrările acestei Universități nu sunt împotriva cuiva sau a ceva, ele sunt pentru păstrarea și întărirea identității românești”, a mai adăugat părintele Ioan Selejan.
Agenda de lucru a Universității include dezbateri pe teme precum:
1. Reunirea Basarabiei cu România, obiectiv național al românilor. Dar al clasei politice de pe cele două maluri ale Prutului?
2. Drepturile minoritarilor din România vs. Drepturile minorităților românești din jurul frontierelor și din Balcani;
3. Comunitățile românești din vecinătate și din Balcani între afirmare identitară și deznaționalizare; De ce România nu face mai mult?
4.Situația școlilor și a bisericilor românești din spațiul din jurul granițelor, ca factor de păstrare a identității etnice;
5. Politica partidelor parlamentare față de românii de pretutindeni și față de românii din zonele multietnice și pluriconfesionale din România;
6. Românii din afara granițelor în preocupările instituțiilor de stat și ale asociațiilor nonguvernamentale;
7. Sprijinul statului român pentru păstrarea identității etnice a românilor din jurul frontierelor și din Balcani;
8. Implicațiile regionalizării asupra românilor din Covasna, Harghita și Mureș
9. Autonomia teritorială pe criterii etnice a așa-zisului Ținut Secuiesc – formă actualizată a experimentului stalinist al Regiunii Autonome Maghiare;
10. Transilvania furată. Probleme ale retrocedărilor ilegale de proprietăți în Transilvania. De ce statul român nu reacționează?
11. Românii romano-catolici din Moldova în fața presiunilor de maghiarizare
12. Strategii de solidaritate româno-română, în preocupările administrației publice și a partidelor politice.
Evenimentul este organizat de Centrul Cultural Toplița, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (Bucureşti) și Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sf. Gheorghe), cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Institutul Cultural Român şi al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.