S-a dat startul recoltării strugurilor de masă. Producătorii au anunțat că vor obţine în acest an o recoltă similară anului trecut, de aproximativ 100 de mii de tone și că în mare parte, producţia va fi exportată.
Vitalie Luchin din satul Budeşti, municipiul Chişinău, cultivă 15 hectare de viţă-de-vie de masă. Fermierul spune că excluderea strugurilor din regimul de comerţ liber cu Rusia nu îi afectează afacerea şi va exporta producţia pe piaţa europeană, în medie, cu 12 lei kilogramul: ,,Sper că la 15 tone o să am de pe hectar. Până acum vindeam în Rusia, Ucraina. Anul acesta chestia asta nu-i, dar am hotărât până la urmă în România. Am găsit ieşire, să spun aşa, am contractat şi chiar azi am pornit primul tir”, a precizat acesta, potrivit Publika. Fermierul s-a asociat cu un grup de producători şi au participat la un program organizat de IFAD, prin intermediul căruia au fost ghidaţi în acest an de un grup de experţi.
La culesul primilor struguri de masă au fost prezenţi premierul Iurie Leancă şi ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov. ,,Fermierii sunt mulţumiţi de preţul cu care exportă strugurii pe piaţa europeană. În câţiva ani nu vom mai avea probleme nici cu ambalarea, nici cu depozitele frigorifice, pentru că vom beneficia de susţinere în acest sens. Există solicitări mari de struguri de masă în Polonia și România, ceea ce adeverește politicile Guvernului de a deschide piețele din Vest, pastrând-o pe cea din Est”, a declarat Iurie Leancă.
Din cele 100 de mii de tone de struguri de masă care vor fi obţinute în acest an, aproximativ 70 de mii de tone vor fi exportate.