În perioada 25-27 martie 2011, am avut onoarea de a mă afla printre participanții la Congresul Tinerilor Basarabeni din România (Ediția I), realizat de Organizația Studenților și Liceenilor Basarabeni din Alba în parteneriat cu Consiliul Județean Alba. Reuniunea a întrunit peste 30 de reprezentanți ai organizațiilor studenților basarabeni de la Universitățile din București (Liga Studenților Basarabeni din București), Constanța (Organizația Studenților Basarabeni din Constanța), Iași (ATB Iași), Suceava (GIRB Suceava), Galați (Liga Studenților Basarabeni din Galați), Craiova (Asociația Studenților Basarabeni Craiova), Cluj Napoca (GIB Cluj), Sibiu și Târgu Mureș.
În cadrul evenimentului s-au discutat cele mai arzătoare probleme cu care se confruntă tinerii basarabeni veniți la studii în România, precum „Integrarea tinerilor basarabeni în societatea românească. „Cultura și tradițiile românilor”, „Perspectivele basarabenilor după absolvirea unei facultăți în România. Un posibil dar prețios făcut meleagurilor natale: identități noi, profesioniste, maximal calificate”. Temele propuse spre dezbatere au stârnit interesul participanților, lucru care a mobilizat studenții spre identificarea unor soluții.
„Principala problemă a tinerilor basarabeni este lipsa de dialog, de aceea se ajunge de foarte multe ori la generalizări, fără a recunoaște realitatea. Soluțiile pe care le propun sunt legate nemijlocit de trei principii importante: toleranță, responsabilitate, corectitudine”, a declarat vicepreședintele OSLB Alba, Ion Nagurnea.
Ziua încheierii oficiale a lucrărilor congresului a fost rezervată tematicii „Unirea Basarabiei cu România din 27 martie 1918. Relevanța supratemporală a unui act istoric complex. Bilanț peste timp”. În cadrul unui discurs susținut în Casa de Cultură a Studenților, dl. Ioan Străjan de la Fundația „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României”, a precizat că „Nici-o țară nu poate avea o istorie alternativă. Ea trebuie să fie studiată așa cum este, bună sau rea. Misiunea dumneavoastră, dragi studenți, este de a schimba societatea noastră anemică, care la vremea actuală rătăcește”.
La finalul sesiunii de lucrări, participanții au depus coroane de flori la bustul lui Grigore Vieru de pe Aleea Scriitorilor.
Organizatorii și-au propus ca pe viitor acest congres, aflat anul acesta la prima sa ediție, să devină o tradiție în viitoarele proiecte ale OSLB Alba.
Președintele asociației OSLB Alba, Alina Taragan, a menționat că „scopul acestui congres a fost găsirea unei soluții viabile și aplicate în colaborare cu toate organizațiile de basarabeni din România, pentru că numai împreună putem fi o forță”.
Și ca să demonstreze că reuniunea și-a găsit finalitatea, organizatorii și-au propus să editeze la fiecare ediție câte o carte care să reunească dilogurile, ideile, sugestiile din sesiunile congresului.
Autor: Nicu Țîbrigan
Foto: OSLB Alba