Peste 100.000 de tone de struguri de masă urmează să fie recoltate anul acesta, iar 70% din cantitate merge la export, potrivit estimărilor. Totuşi, cantitatea exportată depinde foarte mult de calitatea strugurilor, spune directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova, Gheorghe Gaber, citat de Fresh Plaza.
În 2013 producţia de struguri de masă a fost aproape aceeaşi, dar din cauza ploilor strugurii nu au mai putut fi păstraţi în frigidere şi s-a pierdut jumătate din recoltă, mai spune Gaber.
Cea mai mare cantitate de struguri de masă este exportată de Republica Moldova în Comunitatea Statelor Independente (CIS). Strugurii albi sunt exportaţi în Ucraina şi Belarus, iar Rusia preferă soiurile negre. „Din fericire, embargoul rusesc nu este pus şi pe struguri”, mai spune Gaber.
În ultimii ani, ţările europene preferă să cultive soiuri albe şi s-a creat o carenţă de soiuri negre în piaţă. Acest lucru a crescut foarte mult cererea pentru culturile din Republica Moldova.