Rata şomajului (proporţia şomerilor BIM în populaţia activă) la nivel naţional a înregistrat valoarea de 7,4%, fiind în creştere cu 1,0 p.p. faţă de anul 2010, conform studiului ,,Forţa de muncă în Republica Moldova – ocupare şi şomaj. Anul 2010″, emis de Biroului Naţional de Statistică. În acest sens, s-au înregistrat disparităţi semnificative între rata şomajului la bărbaţi – 9,1% şi la femei – 5,7%; în mediul urban – 9,6% faţă de mediul rural – 5,4%.
În anul 2010, populaţia economic activă (populaţia ocupată plus şomerii) a Republicii Moldova a constituit circa 1235,4 mii persoane, fiind în scădere faţă de anul precedent (-2,4%). Această descreştere este determinată de diminuarea cu 41 mii a numărului persoanelor ocupate. Ponderea bărbaţilor în cadrul persoanelor active a depăşit-o puţin pe cea a femeilor (51,0% şi 49,0%). Deosebiri mai semnificative s-au înregistrat în distribuţia pe medii. Ponderea populaţiei rurale a fost mai mare faţă de cea a populaţiei urbane (51,8% şi, respectiv 48,2%).
Rata de activitate a populaţiei de 15 ani şi peste (proporţia populaţiei active de 15 ani şi peste în populaţia totală în vârstă de 15 ani şi peste) a constituit 41,6%, atingând valori mai înalte în rândul populaţiei masculine – 45,0%, în comparaţie cu rata pentru femei – 38,6%. În rândul populaţiei urbane rata de activitate a atins 47,2%, în comparaţie cu rata de activitate în rândul populaţiei rurale – 37,5%. Cea mai înaltă rată de activitate (61,4%) s-a înregistrat în categoria de vârstă 45-54 ani.
Şomeri conform criteriilor BIM sunt persoanele de 15 ani şi peste, care în cursul perioadei de referinţă îndeplinesc simultan următoarele condiţii:
– nu au un loc de muncă şi nu desfăşoară o activitate în scopul obţinerii unor venituri;
– sunt în căutarea unui loc de muncă, utilizând în ultimele 4 săptămâni diferite metode pentru a-l găsi: înscrierea la oficiile forţei de muncă sau la agenţii particulare de plasare, demersuri pentru a începe o activitate pe cont propriu, publicarea de anunţuri şi răspunsuri la anunţuri, apel la prieteni, rude, colegi, sindicate etc.;
– sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele 15 zile, dacă s-ar găsi imediat un loc de muncă.
Numărul şomerilor în sens BIM a fost de 92 mii, fiind în creştere cu 11 mii faţă de anul precedent. Şomajul afectează într-o proporţie mai mare bărbaţii – 62,3% şi persoanele din mediul urban – 62,4%. La momentul cercetării urmau o formă de instruire doar 2,9% din totalul şomerilor. Este necesar de menţionat că din rândul şomerilor 73,7% au fost persoane cu experienţă în muncă. Durata medie a şomajului a fost de 13 luni, în comparaţie cu 14 luni în 2009. Cota şomerilor ce se aflau în şomaj de lungă durată (şomaj de 1 an şi mai mult) a constituit 30,8%. Din aceştia 15,3% erau tineri (15-24 ani). Ponderea persoanelor ce se aflau în şomaj de foarte lungă durată (24 luni şi mai mult) au constituit 12,8% din numărul total al şomerilor. Circa 40% din totalul şomerilor s-au declarat capul gospodăriei.
Obiectivul principal al anchetei realizate de Biroul Naţional de Statistică a fost, pe de o parte, măsurarea populaţiei active (ocupate şi în şomaj) şi a populaţiei inactive, iar pe de altă parte, determinarea structurilor acestor categorii, precum şi a tendinţelor dinamice.
Pentru a citi studiul integral, accesaţi linkul.
Foto: Terra.md