Republica Moldova a fost acceptată la Iniţiativa Consolidării Capacităţilor de Apărare NATO, s-a decis la summitul NATO desfăşurat în Ţara Galilor, anunţă Moldova.org.
„Acest lucru înseamnă că Alianţa ne poate oferi asistenţă privind analizarea capacităţilor noastre curente de apărare şi identificarea domeniilor care trebuie dezvoltate”, a declarat ministrul Apărării, Valeriu Troenco, reprezentantul Republicii Moldova la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic.
Troenco a avut o serie de întrevederi cu omologii său din alte state, unde a discutat despre intensificarea cooperării bilaterale în domeniul militar.
La Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic a fost lansată Platforma de Interoperabilitate, iniţiativă ce vizează interacţiunea eficientă dintre militarii diferitelor ţări în cadrul operaţiunilor.
Potrivit ministrului Apărării, Valeriu Troenco, Platforma de Interoperabilitate va acorda o atenție sporită domeniului de educație și instruire. „Academia Militară ‘Alexandru cel Bun’ se află, la moment, în proces de transformare a programelor de studii, iar Alianța ne susţine în acest sens prin Programul Învățământului Sporit în domeniul Apărării. Totodată, Armata Naţională beneficiază de instruire în cadrul exerciţiilor militare desfăşurate de Alianța Nord-Atlantică”, a menţionat ministrul Apărării, citat de aceeaşi sursă.
La forumul summit-ul NATO condus de adjunctul Secretarului general Alexander Vershbow, participă miniştrii Apărării celor 28 de ţări aliate şi 24 de ţări partenere. Reuniunea se axează pe subiecte ce ţin de intensificarea interoperabilităţii intre aliaţi şi parteneri prin educaţie, instruire și exerciţii.
La Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu a declarat că România doreşte ca Republica Moldova să fie introdusă pe lista beneficiarilor iniţiativei de consolidare a capacităţilor de apărare, astfel ca state NATO să poată face exerciţii comune, pentru creşterea capacităţii de apărare a acestei ţări.
Vorbind miercuri la şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) , preşedintele român a precizat acest lucru nu înseamnă că Republica Moldova intră în NATO, dar , împreună cu Armata Republicii Moldova, state membre NATO pot face exerciţii comune de apărare, exerciţii de intervenţie în caz de calamităţi, de cutremure, de inundaţii de mari proporţii sau exerciţii militare pentru creşterea capacităţii de apărare a Republicii Moldova. Finalizarea acestor planuri, a mai spus Băsescu citat de Mediafax, depinde şi de voinţa autorităţilor de la Chişinău.