Diana Solkotovic, profesoară de limba română în Valea Timocului, Serbia, a povestit într-un interviu care este situația copiilor din regiune care vor să învețe limba română și a prezentat presiunile la care sunt supuși părinții acestora.
„ Întâlniri la nivel înalt, zâmbete și strângeri de mână. Încredere si optimism privind viitorul. Introducerea, după aproape două sute de ani, a limbii române în școlile din Valea Timocului. Așa se poate rezuma anul școlar care a trecut pentru mine”, mărturisește Diana Solkotovic pentru Opinia Teleormanului.
În Valea Timocului, limba română a fost reintrodusă ca obiect de studiu, facultativ, pe 5 noiembrie 2013. Acum, la începutului noului an școlar, părinții ar fi trebuit să își înscrie copiii la opționalul de Limba română cu elemente ale culturii națonale între 1 și 4 septembrie. Însă, pe 1 septembrie, la ora 13:00, inspectorul școlar a cerut ca formularele care trebuiau completate până pe 4 septembrie să fie trimise în aceeași zi, la ora 14:00, la presiunile consulului României la Zajecar.
Potrivit noului formular, elevii care vor să învețe limba română trebuie să aparțină etniei române. Din acest motiv mulți părinții au refuzat să semneze documentul spunând că nu vor probleme.
Cât de dificil este să înveți limba română în Valea Timocului?
Diana Solkotovic povestește că anul trecut orele de limba română au fost puse mult prea târziu, după program, iar copiii care locuiau la sate nu aveau cu ce să se întoarcă acasă. Părinții l-au informat pe directorul liceului din Zajecar despre această situație. Răspunsul său? „Dacă și-au permis luxul să se înscrie la limba română să și-l permită și pe cel al taxiului”.
Vă invităm să citiți articolul integral aici.