Asociaţia Vocea Etnicilor Români din Basarabia (VERB) organizează patru conferinţe pentru studenţii din Republica Moldova admişi la studii în România.
La Ungheni, Chişinău, Bălţi şi Cahul, în perioada 15-17 septembrie, membrii asociaţiei VERB le vorbesc studenţilor despre mediul universitar românesc, la a doua ediţie a proiectului „Student în România – între mit şi realitate”.
Scopul acestui proiect este de a informa tinerii cu privire la mediul universitar şi cel organizaţional din România. Se va accentua problematica izolării tinerilor basarabeni şi cea a prejudecăţilor legate de efectuarea studiilor în România.
“Participarea mea în cadrul conferinţei ‘Student în România – între mit şi realitate’ de anul trecut, a reprezentat un prim-reuşit pas de cunoaştere şi înţelegere a aspectelor esenţiale ale vieţii unui student basarabean din anul I în România. E important să cunoşti tineri care au reuşit în România ca să ştii ca se poate şi sa ai tot suportul lor, asta am învăţat eu la conferinţă pe lângă faptul că mi-am mai făcut şi prieteni alături de care am reuşit să facem proiecte frumoase.” a declarat Mariana Timofti, reprezentant al asociaţia VERB.
Ministerul Educaţiei de la Bucureşti a publicat lista provizorie a basarabenilor admiși la instituțiile universitare de stat din România în anul universitar 2014-2015. Lista candidaţilor admişi ca bursieri ai statului român la studii universitare de licenţă în învăţământul de stat din România conţine 1.194 de nume. Cei care nu se regăsesc pe lista publicată de minister se pot înscrie în cea de-a doua sesiune.
Statul român a oferit absolvenților din Republica Moldova pentru anul școlar 2014-2015 5.000 burse. Din totalul acestora, 1.500 de burse sunt destinate învăţământului preuniversitar, 2.800 de burse pentru studii superioare (ciclul I), 550 de burse pentru studii superioare (ciclul II, anume deţinătorii diplomelor de licenţă din România), 25 de burse pentru rezidenţiat şi 125 de burse pentru doctorat.
Programul întâlnirilor cu studenții:
• Ungheni -15.09.2014, ora 11:00 – Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Ungheni, str. Lacului nr. 3 (Cartierul Ungheni Vale)
• Chișinău -16.09.2014, ora 11:00 – Biblioteca Municipală „B. P. Hașdeu”, Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 148
• Bălți – 17.09.2014, ora 11:00 – Colegiul Tehnic Feroviar Bălți, str. Decebal nr. 101
• Cahul – 17.09.2014, ora 11:00 – Consiliul Raional Cahul, Piața Independenței, nr.2
Conferințele oferă tinerilor oportunitatea de a primi toate informațiile necesare lor, prin crearea unui spațiu liber de dezbateri capabil să abordeze subiecte de interes major pentru studenți.
Acest proiect se desfășoară în parteneriat cu JCI București, Asociația Tighina, Tinerii Moldovei și Platforma Unionistă Actiunea 2012.