Au trecut doi ani de la moartea disidentului basarabean Vasile Graur, unul dintre luptătorii Frontului Naţional Patriotic din Basarabia, organizaţie conspirativă antisovietică şi anticomunistă, care a activat în anii ’60-70.
Vasile Graur a fost fiul unui ofiţer român deportat în Siberia. S-a născut la Reni, în Ucraina de azi, în decembrie 1940, dar spune că a „deschis ochii minții” în Siberia, unde familia sa a fost deportată la 13 iunie 1941.
Graur este unul dintre semnatarii scrisorii adresate lui Nicolae Ceauşescu în 1970, prin care denunțau politica de deznaţionalizare a românilor basarabeni practicată de autorităţile sovietice, prin limitarea limbii române și rusificarea forțată, falsificarea istoriei, închiderea şcolilor şi bisericilor româneşti.
Scrisoarea a fost apoi trimisă de Ceauşescu KGB-ului, iar acum se află în calitate de corp delict în dosarul penal instrumentat contra celor nominalizați care se păstrează în arhiva SIS.
Deconspirarea semnatarilor scrisorii a însemnat pentru Valeriu Graur 4 ani de închisoare. Ultimii ani ai vieţii şi i-a petrecut la Bucureşti, unde s-a prăpădit în urma unei boli, la 15 septembrie, la 72 de ani.