Problemele românilor din afara graniţelor, care se bucură de o atenţie deosebită, având în vedere campania electorală de la Bucureşti, pot fi rezolvate doar dacă aceştia organizează mitinguri în faţa ambasadelor, este de părere vicepreşedintele Comisiei românilor de pretutindeni din Senat, Viorel Badea.
Săptămâna trecută, în conferinţa de presă ţinută după audierea ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, în cele două comisii din Parlament, s-a cerut demisia acestuia.
Contactat de Infoprut, senatorul Viorel Badea a declarat că premierul Victor Ponta a primit o cerere de demisie din partea vicepreşedintelui Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor din Camera Deputaţilor, Mircea Dolha. Demisia „nu va fi în veci, iar abuzurile continuă”, este de părere Badea.
„Comisia pentru românii de pretutindeni este profund nemulţumită de activitatea acestui ministru şi eu, personal, îi cer demisia imediată şi îl rog pe prim-ministrul Victor Ponta să îl înlocuiască cu o persoană competentă pentru că ce se întâmplă la departamentul acela este total inadecvat”, spunea Dolha săptămâna trecută.
În ceea ce priveşte o moţiune simplă pentru demiterea ministrului delegat Stanoevici, Viorel Badea consideră că este „o gaură în apă”, iar singura soluţie pentru rezolvarea problemelor românilor din afara graniţelor este organizarea unor mitinguri în faţa ambasadelor.
Ministrul delegat Bogdan Stanoevici a fost audiat cu privire la activitatea pe care a desfăşurat-o în cele şapte luni de zile de la preluarea mandatului. Membrii celor două comisii sunt nemulţumiţi, în primul rând, de stabilirea datei de 30 noiembrie pentru Congresul românilor de pretutindeni. Dolha a mai spus că ieri s-a votat în Comisia din Camera Deputaţilor amânarea congresului.
Ministerul de Externe a înaintat Parlamentului o propunere de convocare a Congresului românilor de pretutindeni pe 30 noiembrie, iar Birourile permanente reunite ale celor două Camere au aprobat de principiu această propunere, precizează MAE, la solicitarea Mediafax.
„În corespondenţa iniţiată de către MAE şi transmisă Parlamentului României în data de 20 mai 2014, a fost înaintată, spre analiză şi decizie, o propunere de convocare a Congresului pentru data de 30 noiembrie 2014, precum şi o variantă de lucru a metodologiei privind desemnarea delegaţilor la acest prim Congres al Românilor de Pretutindeni. Birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului, care au atribuţii în organizarea Congresului, au discutat această propunere în cadrul şedinţei din 16 iunie 2014 şi au convenit, de principiu, asupra aprobării acestei propuneri”, se arată în răspunsul Ministerului de Externe.
MAE mai precizează că toate demersurile sale au fost întreprinse ţinând cont de prevederea expresă din Legea 299/2007, republicată, conform căreia Parlamentul României este forul decizional în convocarea şi organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni.