Republica Moldova nu se mai află în topul celor 10 state cu cele mai multe cereri depuse la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Anunțul a fost făcut vineri de Josep Casadevall, vicepreședintele CEDO, în cadrul unei întrevederi cu președintele Nicolae Timofti.
Numărul cererilor depuse de cetățenii Republicii Moldova la CEDO a scăzut în ultimii ani pentru că majoritatea au fost declarate inadmisibile de către magistrații Înaltei Curți de la Strasbourg. Astfel, dacă în anul 2012 la Curtea Europeană erau pe rol 4.261 de cereri, în 2013 – 3.256 de cereri, la 1 ianuarie 2014 numărul acestora a scăzut până la 1.414 de cereri.
Vicepreședintele CEDO a precizat că dacă în 2011 au fost constatate încălcări ale Convenției Europene în 29 de hotărâri, atunci în 2013 numărul acestora a fost de doar 18. Majoritatea încălcărilor constatate se refereau la condițiile de detenție în penitenciarele din Republica Moldova și au fost depuse la Curtea Europeană până în anul 2009.
Precizăm că cele mai recente cazuri pierdute de Guvernul Republicii Moldova la CEDO au vizat încălcarea dreptului la un proces echitabil, iar decizia din luna iulie a Curții Europene pe marginea a trei dosare obligă Republica Moldova să plătească reclamanților despăgubiri în valoare de 8400 de euro.