La alegerile prezidenţiale din noiembrie, cetăţenii Republicii Moldova nu mai au la dispoziţie secţii speciale. Dreptul de vot va fi exercitat la orice secţie de votare, potrivit unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului de la sfârşitul lunii iunie.
„Alegătorii care în ziua votării se află în altă comună, oraş sau municipiu decât cel de domiciliu îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare, după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin”, se menţionează în ordonanţa de urgenţă 45/2014.
Alegătorii urmează să fie înscrişi de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare într-un tabel, iar declaraţia pe propria răspundere se stabileşte prin HG.
„Din practica anterioară a organizării alegerilor s-a constatat că au fost situaţii în care câteva sute de secţii de votare din localităţile mari şi din zonele turistice au fost extrem de aglomerate, iar în alte câteva mii de astfel de secţii, constituite în localităţile mici, rurale, fluxul alegătorilor a fost deosebit de redus”, se arată în nota de fundamentare a Guvernului.
Executivul justifică eliminarea din lege a secţiilor de votare speciale invocând imposibilitatea estimării numărului de alegători care se vor prezenta la vot, fapt care determină la rândul său dificultăţi în estimarea corectă a numărului de buletine de vot care trebuie repartizat fiecărei secţii de votare speciale.
Curtea Constituţională a decis că OUG 45/2014 este constituţională. La alegerile prezidenţiale din 2009 au existat 3.359 de secţii speciale.