UNICEF a publicat recent un studiu din care reiese că în Republica Moldova autorităţile fac progrese în lupta împotriva violenţei domestice, însă mai sunt multe lucruri de făcut.
Raportul global „Ascuns la Vedere – O analiză statistică a violenței asupra copiilor”, lansat de UNICEF în Republica Moldova, relevă că guvernul și societatea civilă s-au angajat serios să lupte împotriva violenței asupra copiilor, prin implicarea publicului în campanii naționale și locale de sensibilizare, schimbarea legilor și regulamentelor, cum ar fi mecanismul de referire inter-sectorial în cazurile de abuz și exploatare a copiilor, dezvoltarea politicilor, cum ar fi politica națională de protecție a copilului, unde o prioritate este eradicarea violenței, antrenarea profesorilor, asistenților sociali, poliției și lucrătorilor medicali în recunoașterea copiilor aflați în situație de risc și acordarea asistenței.
Cu toate acestea, rămân încă multe de făcut pentrua pune în aplicare aceste legi și politici, a dota părinții cu aptitudinile potrivite pentru a-și crește copiii într-un mod pozitiv, a dezvolta servicii comunitare în sprijinul copiilor victime și a face sistemul de justiție mai sensibil la drepturile și nevoile lor.
„Raportul ne arată în mod clar că, din păcate, abuzul asupra copiilor are loc în fiecare zi și în fiecare societate. Cu toate acestea, rareori avem statistici veridice, deoarece fenomenul rămâne ascuns și nedeclarat. Este nevoie ca toți să raporteze violența – autoritățile, profesorii, medicii, vecinii, părinții și copiii deopotrivă pentru a putea pune capăt acestui fenomen”, a declarat Reprezentantul UNICEF în Moldova, Nune Mangasaryan la un club de presă organizat de „Rețeaua Jurnaliștii – prieteni ai copiilor” la Chișinău.
În Republica Moldova 76% din copiii cu vârsta de 2-14 ani au fost supuși disciplinei violente, dintre care 48% pedepsei fizice, iar 69% agresiunii psihologice. Prin comparație, doar 15% din părinți și îngrijitori consideră că pedeapsa fizică este necesară pentru a educa un copil.
11% din femeile cu vârsta de 15-49 ani și 13% din bărbați consideră că soțul este justificat să-și bată soția sau partenera. În Republica Moldova rapoartele despre sănătatea și dezvoltarea adolescenților arată că aproape fiecare al doilea adolescent cunoaște un coleg care este intimidat. Un studiu național cu privire la Violența împotriva Femeilor realizat în 2011 a arătat că 10,5% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15-24 de ani au fost supuse vreodată violenței sexuale de către soțul sau partenerul lor. Din cele 215 omoruri comise în 2013 în Republica Moldova, opt victime au fost copii.