Deputatul Mircea Dolha a anunţat că ia în considerare o moţiune simplă pe tema demiterii ministrului delegat Bogdan Stanoevici, după adresarea unei interpelări premierului Victor Ponta la începutul săptămânii viitoare.
În ceea ce priveşte o moţiune simplă pentru demiterea ministrului delegat, „întreaga Opoziţie trebuie consultată. Sunt convins că toţi cei care ne aflăm în Opoziţie, dar, culmea, şi colegi din arcul guvernamental, nu sunt de acord cu ce se întâmplă la acest minister şi vom avea o discuţie serioasă săptămâna viitoare la început, pe această temă”, a declarat deputatul Mircea Dolha.
„Eu am cerut demisia acestui ministru. Consider că face doar un ritual de actorie, motiv pentru care îmi menţit această doleanţă a mea. Am făcut un apel către premierul Victor Ponta, să-l demită cât mai urgent pentru că aduce grave prejudicii întregii comunităţi de români aflate în afara graniţelor României”, a spus Dolha.
Pentru că premierul nu a răspuns solicitării deputatului Mircea Dolha, săptămâna viitoare „o să adresez o interpelare şi o întrebare primului ministru al României, domnul Victor Ponta cu această specificaţie clară la ministrul delegat pentru românii de pretutindeni”, a spus Dolha într.-o conferinţă de presă.
Membrii Comisiei pentru românii de pretutindeni au avut o întâlnire cu ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, cu privire la organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni.
„În urma dezbaterilor care au avut loc, noi am solicitat ministrului un punct de vedere. Am primit o metodologie care nu este în concordanţă cu regulamentul Camerei Deputaţilor”, spune preşedintele Comisiei, deputatul Mircea Lubanovici, preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni.
Stanoevici a explicat că metodologia trimisă la Parlament este doar o propunere, o variantă de lucru, care nu va putea fi utilizată dacă nu este aprobată de cele Camere, care, potrivit legii, organizează şi finanţează Congresul românilor de pretutindeni.
Ministrul Stanoevici trebuie să trimită o nouă formă de metodologie şi să ia în considerare că Parlamentul trebuie să se pronunţe în acest caz, a mai spus Lubanovici.
Membrii Comisiei spun că vor să aducă amendamente la metodologia pentru Congres, să o aprobe, eventual, împreună cu membrii Comisiei din Senat, ca apoi să urmeze o dezbatere publică timp de 30 de zile, astfel, românii din afara graniţelor să se poată exprima pe această temă şi să vină cu amendamente.
Deputatul Mircea Dolha a declarat că membrii Comisiei românilor de pretutindeni au „reuşit să stopeze derapajul grav” şi au reuşit ca „însuşi ministrul să dea înapoi şi să-şi revizuiască demersul nelegal de a organiza Congresul într-un mod discreţionar”.
Dolha a mai spus că atât ministrul delegat, cât şi premierul României, au revenit la sentimente mai bune pentru că au realizat că nu pot trece peste prerogativele Comisiei.
Vicepreşedintele Comisiei a amintit de problemele legate de bugetul pentru Congres, menţionând că în momentul de faţă este „un ping pong între Guvern şi Parlament în legătură cu bugetul”.
Ministrul a declarat că există un acord de principiu al Camerei Deputaţilor şi al Senatului pentru acest Congres, iar premierul Victor Pona a promis că fondurile necesare vor fi deblocate.