Oficialii români vorbesc din ce în ce mai mult despre (re)unirea Republicii Moldova cu România. După Traian Băsescu, prim-ministrul Victor Ponta a promis că dacă va deveni președintele României după alegerile din toamnă, va face tot ce este posibil ca reunirea să se înfăptuiască în 2018, scrie presa de la Moscova.
Proiectul reunirii se bucură din ce în ce mai mult de sprijinul oamenilor de rând. Cetățenii României susțin cauza reunirii, astfel că, dacă în 2006 44% dintre aceștia erau de acord cu proiectul reunirii, în anul 2013 numărul susținătorilor a crescut. Potrivit unui sondaj desfășurat la comanda Adevărul, la întrebarea „Dacă integrarea europeană a Rep. Moldova ar fi imposibilă, ați fi de acord cu unirea Rep. Moldova cu România?” 61% dintre respondenți au răspuns afirmativ, notează Lenta.ru. În plus, 44% dintre respondenți au răspuns că au văzut măcar o dată inscripția „Basarabia – pământ românesc” sau „Basarabia e România”.
Cu toate acestea, dacă este să ținem cont de ceea ce scrie publicația, atunci Rep. Moldova va pierde prin reunirea două teritorii: Găgăuzia și regiunea transnistreană.
„Dacă problema unirii celor două state (românește- n.n.) va depăşi dimensiunea teoretică, atunci Moldova va deveni parte a României, dar îşi va lua rămas bun definitiv de la Transnistria şi Găgăuzia”, mai scrie Lenta.ru.
Și Komsomolskaia Pravda notează că în ultimii ani, atât politicienii de la București, cât și de la Chișinău au început să vorbească în mod deschis și chiar și-au stabilit obiectivul de a realiza unirea Republicii Moldova cu România în 2018, însă la fel de vizibil și Moscova anunță că va interveni și va folosi orice ocazie pentru a perturba acest plan.