În România sunt 10.000 de tineri din Republica Moldova, aflaţi la studii, conform datelor oficiale din 2011. În plus, sunt mulţi oameni de afaceri cu legături în Republica Moldova ori familii care au rude peste Prut. Totuşi, apelurile telefonice din România către Republica Moldova nu sunt ieftine pentru că “Republica Moldova nu este în Uniunea Europeană”.
Dumitru Berestean, student din Republica Moldova aflat la studii în România, pentru a comunica cu familia foloseşte o opţiune de la compania Orange pentru clienţii de servicii prepaid, 10 minute internaţionale în zona 2 (din care face parte şi Republica Moldova) în valoare de 1,5 euro. “Pe orange.md poți intra și trimite SMS gratis la numerele din Republica Moldova. În rest, Skype, Viber”, a menţionat Dumitru pentru InfoPrut.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a precizat pentru InfoPrut că “Republica Moldova nu este în Uniunea Europeană, iar tarifele sunt cele pe care le negociază operatorii între ei”.
Vodafone
Vodafone România oferă pentru clienţii care au abonament o opţiune de 3 euro pentru 30 de minute înternaţionale în zona 2. Opţiunea poate fi activată de maximum 6 ori pe lună.
Pentru clienţii care aleg serviciul prepaid nu există nicio opţiune, doar tarifele standard: 0,40 euro pentru apeluri în reţele fixe şi 0,80 euro pentru apeluri în reţele mobile.
Clienţii persoane juridice au la dispoziţie un abonament de 23 euro/lună cu 250 de minute internaţionale ori un abonament cu 400 de minute internaţionale, în valoare de 25 euro/lună.
Orange
Clienţii cu abonamente ai companiei Orange România au tarif de 0,30 euro/minut pentru convorbirile către Republica Moldova.
Pentru clienţii care aleg PrePay, Orange oferă o opţiune în valoare de 1,5 euro pentru 10 minute, opţiune putând fi activată nelimitat într-o lună.
Compania Orange activează şi pe piaţa din Republica Moldova.
Telekom
Cea mai nouă companie de pe piaţa românească, Telekom, are un abonament de 19 euro, cu o opţiune de 100 de minute internaţionale în zona 2, iar pentru clienţii care aleg serviciul prepaid nu există nicio opţiune.
Informaţiile despre opţiunile oferite de companiile Vodafone, Orange şi Telekom au fost obţinute de InfoPrut de la operatorii companiilor.
Vitalie Prisăcaru, un alt student din Republica Moldova aflat la studii în Bucureşti, ne-a declarat că vorbeşte cu familia foarte rar, “cu părinţii deloc, cu surorile pe Facebook”. Totuşi, dacă tarifele practicate de operatorii din România ar fi mai mici, “aş vorbi o dată pe lună cu părinții şi săptămânal cu surorile”, a spus Vitalie pentru InfoPrut.
Aşa cum au menţionat reprezentanţii ANCOM, Republica Moldova nu este în Uniunea Europeană, ceea ce însemană că nu există nicio directivă europeană care să oblige furnizorii de servicii să încheie înţelegeri cu cei din Republica Moldova pentru reducerea tarifelor. Deşi în 2011 s-a semnat un memorandum între ministerele de resort de la Bucureşti, respectiv Chişinău, apelurilor internaţionale au lipsit din documentul oficial.