Jurnalistul Mark Baker publică pe msn.com un material despre vinuri, documentat într-un tur vinicol prin cramele din Republica Moldova.
„Întreabă care sunt cele mai bune destinaţii europene în materie de vinuri şi, cel mai probabil, va trebui să aştepţi un timp până să spună cineva Republica Moldova. Acest lucru nu este surprinzător, din moment ce această fâşie de pământ dintre România şi Ucraina este una dintre cele mai puţin vizitate destinaţii europene şi apare rar în conversaţii. Este adevărat, însă, că vinurile sunt fabuloase”, scrie Baker.
Jurnalistul american menţionează că în Republica Moldova sunt patru regiuni viticole, unde sunt produse mai multe vinuri de calitate. „Vinurile albe predomină în regiunea nordică, Bălţi şi Codru, iar cele roşii provin mai degrabă din regiunile sudice”, scrie Beker.
Cele mai bune vinuri albe din Republica Moldova sunt chardonnay, sauvignon blanc şi riesling, iar roşii sunt cabernet sauvignon, merlot şi pinot noir, produse din soiuri de struguri internaţionale. Din soiurile locale, cele mai bune vinuri sunt cele produse din rara neagră, fetească albă şi fetească neagră, potrivit msn.com.
„Cele mai multe vinării au crame subterane care se întind pe sute de kilometri. Chiar dacă nu eşti interesat deloc de vinuri, aceste crame-labirint, săpate în calcar, sunt fascinante”, scrie Mark Baker.
Cramele Cricova
La 15 kilometri de Chişinău, în nord, sunt cele mai cunoscute crame, cele de la Cricova (deşi se întind pe 120 km, nu deţin recordul de lungime). Pe o distanţă de 60 km de tuneluri, care datează din secolul al XV-lea, labirintul are pereţii capitonaţi cu sticle de vin.
Cea mai interesantă parte a turului este o cramă în formă de pahar de vin, cu sticle de colecţie, inclusiv 19 sticle de Mosel, vin produs înainte de al Doilea Război Mondial, care a aparţinut liderului Partidului Nazist Hermann Göring, o sticlă de Becherovka din 1902 din Republica Cehă, o sticlă de Passover din 1902 din Ierusalim şi mai multe sticle de vin roşu franţuzesc, produs înainte de al Doilea Război Mondial.
Vinurile de la Cricova (mai ales cele spumante) se bucură de reputaţie naţională şi internaţională. În 1966, astronautul sovietic Iuri Gagarin a intrat în cramă şi a ieşit, cu ajutor, două zile mai târziu, potrivit unei legende. Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a sărbătorit ziua de naştere aici când a împlinit 50 de ani.
Cramele Mileştii Mici
Asemănătoare cu cele de la Cricova, dar mai mari şi, posibil, mai impresionante, cramele Mileştii Mici, la 20 de km de Chişinău, în sud, se întind pe 200 km. Cramele au peste 2 milioane de sticle de vin şi deţin recordul mondial pentru cea mai mare cramă din lume, potrivit Cărţii Recordurilor.
Cramele Purcari şi ChateauVartely
Nerăbdători să introducă vinurile proprii noilor clienţi, două dintre cele mai bune vinării mici din Republica Moldova, Purcari şi Chateau Vartely, tentează iubitorii de vinuri cu degustări de vinuri şi mâncăruri gustoase.
Purcari, la 120 de km de Chişinău, în partea sudică, se bucură de popularitate internaţională, construită în secolul al XIX-lea cu strugurii săi, rara neagră. După reconstruirea sa de la începutul anilor 2000, vinăria produce acum mai multe vinuri de top albe şi negre. De asemenea, vinăria oferă opt apartamente atractive şi un restaurant excelent.
Chateau Vartely ocupă un loc retras din oraşul Orhei, la 60 km de Chişinău, în nord. Aici, ispita nu constă doar în vinuri foarte bune albe şi roşii, ci şi cazare la una dintre cele 12 căsuţe din lemn şi un restaurant foarte bun.
Publicaţia americană notează că cea mai bună perioadă pentru vizitarea Republicii Moldova pentru cei interesaţi de vinuri este în prima săptămână din octombrie, când se sărbătoreşte la Chişinău Ziua Naţională a Vinului.