Rusia se prăbuşeşte în următorii 5-10 ani pentru că se confruntă cu crize pe plan intern şi extern care depăşesc capacităţile sale din momentul de faţă, singurele instituţii care au funcţionat întotdeauna în Federaţia Rusă fiind cele de informaţii, crede George Friedman.
„Este extraordinar să ma aflu aici şi să vorbesc despre Marea Neagră, mai ales că acum este ochiul furtunii. Poate doar în est, unde sunt România şi Bulgaria, este un element de stabilitate”, şi-a început Friedman prezentarea la Chişinău, la evenimentul de lansare a filialei Fundaţiei Universitare a Mării Negre din Republica Moldova.
George Friedman crede că atunci când vorbim de bazinul Mării Negre, „vorbim despre ochiul uraganului şi vin trei întrebări simultan. Care este viitorul Rusiei? Care sunt limitelei ei? Care sunt relaţiile Rusiei cu Ucraina, Belarus, Ţările Baltice şi, cu siguranţă, cu Republica Moldova?”.
Pentru că suntem la 100 de ani de la începutul războiului care a dus la destrămarea a patru mari imperii, Friedman crede că trebuie să vorbim despre limita, dinamica Imperiului Rus după Primul Război Mondial, care se numea Uniunea Sovietică în trecut, iar acum se numeşte Federaţia Rusă, realitate cu care „trăiţi, aici în Republica Moldova, în fiecare zi”.
Friedman este de părere că „cel mai sigur moment pentru Rusia a fost atunci când linia era în Berlin. Pentru 50-60 de ani au fost în siguranţă, dar au pierdut apoi nişte comori istorice, în viziunea lor. În 1992 s-au chinuit să stabilizeze situaţia prin metode disperate.”
La întrebarea Rusiei, cum se protejează „de napoleoni, de hitleri”, răspunsul a fost întotdeauna să avanseze spre vestul Europei, să creeze o zonă tampon mare şi să ţină de Ucraina şi Belarus. Această mutare nu înseamnă beneficii economice, ci securitate pentru Rusia. „Ţările Baltice sunt în NATO, Ucraina tinde către vest, iar dacă Belarus şi-ar schimba direcţia, către vest, Smolensk, inima Imperiului Rus ar deveni un oraş de frontieră. Acestea sunt lucruri pe care Rusia nu le poate tolera. Nu este un vis pentru ei, este un coşmar şi nu pot trăi cu realitatea care se crează în jurul lor”, apune Friedman.
Tentativele Kievului de a tinde către vest şi criza declanşată în Ucraina sunt rezultele eşecului FSB-ului lui Putin de a controla Ucraina şi de a stăpâni evenimentele ulteriore declanşării crizei. Pentru Rusia, Ucraina este de o importanţă fundamentală.
Friedman crede că preşedintele rus Vladimir Putin nu a înţeles de ce şi-a schimbat direcţia Ucraina, spre Uniunea Europeană. Putin a crezut că acest lucru s-a datorat implicării americane în chestiunile interne ale Ucrainei prin finanţarea ONG-urilor care militează pentru drepturile omului. Contraofensiva Kremlinului în Ucraina este un eşec pentru că încearcă să controleze Ucraina prin intermediul agenţiilor de informaţii şi nu înţelege că ucrainienii îşi doresc orientarea vestică a ţării. Pentru Rusia, controlul asupra Ucrainei este vital, în timp ce pentru american nu reprezintă o miză, mai spune Friedman.
„De la Baltica la Marea Neagră există o diagonală care trece prin Republica Moldova şi stabileşte graniţa geopolitică dintre Rusia şi Europa”, spune George Friedman. Republica Moldova, ca stat din bazinul Mării Negre, interacţionează cu toate forţele din jurul său, dar cea mai copleşitoare este chestiunea rusă. Rusia se întreabă din nou care este zona tampon dintre peninsula europeană şi Rusia, iar faptul că nu există o zonă tampon reprezintă o ameninţare fundamentală la adresa Federaţiei Ruse.
„La fel cum Uniunea Sovietică era formată din fragmente, care se fărâmiţează sub presiune, Federaţia Rusă este departe de a fi coerentă din punct de vedere etnic. Republica Moldova uneori de gândeşte la România, alteori se gândeşte la alte lucruri. Rusia este o entitate foarte vulnerabilă, iar ruşii ştiu asta”, crede fondatorul Stratfor.
Totuşi, Friedman crede că ambiţiile preşedintelui Federaţiei Ruse nu includ recrearea Uniunii Sovietice, pentru că un imperiu este greu de controlat şi costisitor. Potrivit previziunilor sale, economia Ruseie se va prăbuşi, „la fel cum puterea lui Putin cunoaşte limite” pentru că Federaţia Rusă nu se poate conduce multă vreme bazându-se pe agenţiile de informaţii.