Creşterea exporturilor şi investiţiile în mijloace fixe au condus la o creştere a economiei Republicii Moldova cu 3,9% din produsul intern brut (PIB). Poziţia externă se menţine puternică în ciuda mediului extern nefavorabil cauzat de criza Rusia-Ucraina, însă riscurile cadrului macroeconomic persistă şi vor afecta negativ creştere pentru restul anului, avertizează Banca Mondială.
„Din cauza provocărilor regionale, a cererii externe mai puţin favorabile şi a climatului financiar, ne aşteptăm la o scădere a creşterii economice cu 2 procente în 2014, de la 8,9 procente în 2013 şi la o creştere de 8-9 procente în perioada 2015-2017”, a declarat Ruslan Piontkivsky, economist senior al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova.
Din raportul Băncii Mondiale reiese că poziţia externă a Republicii Moldova a rămas puternică, iar politicile monetare s-au încadrat în ţinta pentru inflaţie de 5+/-1,5%. Până la sfârşitul lunii august, preţurile pentru consumatori au crescut cu 5,1% de la an la an. Creşterea scăzută a consumului intern, recolta bună şi restricţiile impuse de Rusia au contribuit la scăderea presiunii inflaţioniste.
Pe de altă parte, menţinerea unei poziţii slabe a condiţiilor monetare şi deprecierea monedei naţionale în faţa dolarului şi a euro au contrabalansat scăderea preţurilor.
Totuşi, Republica Moldova rămâne vulnerabilă la riscurile externe, presiunile fiscale şi slăbiciunile sectorului financiar.
Previziunile pentru creşterea PIB-ului în 2015-2016 este revizuit în scădere la 3%, respectiv 3,5%, comparativ cu cifrele din aprilie 2014, pe fondul aşteptărilor economice scăzute în Rusia şi Ucraina.
Republica Moldova ar trebui să continue implementarea prudentă a politicilor macroeconomice cu deficit fiscal scăzut şi o rată se schimb valutar flexibilă, în funcţie de inflaţie, pentru protejarea de vulnerabilităţile externe.
„Condiţia bună şi transparenţa sectorului financiar rămân principalele provocări pentru politicile economice interne”, spune Alex Kremer, managerul de ţară pentru Republica Moldova al Băncii Mondiale.
Pentru creşterea competitivităţii comerţului sunt esenţiale reforme structurale serioase în toate sectoarele economiei. Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană oferă oportunităţi noi pentru o mai bună integrare în economie mondială, este de părere Kremer.
Banca Mondială a alocat peste un miliard de dolari pentru 49 de proiecte în Republica Moldova din 1992 până în prezent.