Reprezentanţii Platformei Unioniste Acţiunea 2012 au convins ieri 12.000 de oameni să ceară reunificarea României cu Republica Moldova la Bucureşti, dintre care peste 1.000 de tineri au venit din Republica Moldova, la marşul pentru Basarabia.
Unioniştii au scandat, pe tot traseul marşului, de pe Kiseleff, unde era amplasată statuia soldatului sovietic, până la Hanul lui Manuc, unde România a pierdut prima dată Basarabia, „Rusia, nu uita, Basarabia nu e a ta”, „Chişinău şi Bucureşti, două inimi româneşti”, „Toată lumea tre’ să ştie, România vrea unire”, „Unire”, „România”, „Basarabia e România”, „Acelaşi sânge, aceeaşi ţară, români am fost cu toţi odinioară”, „Unitate naţională”. Coloana de manifestanţia a cântat, de asemenea, şi imnul naţional al României.
Jurnalistul Moise Guran, care a venit la eveniment cu fiul său, s-a arătat iritat de felul în care presa a relatat despre manifestaţia unionistă. „O presa debilă rostogoleşte un fel de relatare de trei rânduri despre marşul „cu trei mii de participanţi” pentru Basarabia. Nici macăr nu s-au obosit să vadă. A fost o coloana de cel puţin 500 de metri pe toată Calea Victoriei. Aş fi zis cam 10 mii de participanţi. Estimarea oficială este de 12 mii. Tineri de până în 30 de ani 90%. Restul părinţi, veniţi împreună cu copiii lor. Foarte mişto! Foarte civilizat! N-am auzit nici măcar un singur cuvânt obscen.
Atât de civilizat încât nici măcar ziarele on-line nu au fost interesate… ce să mai vorbim televiziunile „de ştiri”! Dar cel puţin nu mai daţi de la unii la alţii relatarea aia (hotnews sau mediafax, nu mi-e clar, că prea seamană între ele) cu trei mii”, a scris Guran pe contul său de Facebook.
Fostul tenisman, Ilie Năstase, a participat la marşul pentru Basarabia pentru mama sa. „E din Basarabia şi regret că nu e şi ea aici să vadă. Bunicul meu a fost trimis în Siberia şi a murit acolo, în Siberia, de asta am venit”, ne-a declarat Năstase.
Ilie Năstase, care are şi afaceri în Republica Moldova, spune că, din perspectiva sa, reunificarea celor două state româneşti are un impact nesemnificativ pentru mediul de afaceri. „Pentru mine e sentimental, mama mea e de acolo. Basarabia a fost întotdeaun România, aşa că reunificarea e ceva normal care trebuie să se întâmple”, a spus Ilie Năstase pentru InfoPrut.
În Piaţa Sf. Anton din centrul vechi al capitalei, George Simion, liderul Acţiunii 2012, a spus că peste Prut sunt nenumărate „exemple de românism, inclusiv generaţia 7 aprilie 2009”, iar politicienii nu mai pot spune că unirea nu se realizează pentru că românii din cele două state nu îşi doresc asta.
La finalul marşului, George Simion, a citit cele 15 puncte ale Proclamaţiei de la Bucureşti, care urmează să fie trimisă Preşedinţiei, Guvernului, Parlamentului, celor 14 candidaţi la alegerile prezidenţiale, Bisericii Ortodoxe Române, Bisericii Catolice şi tuturor cultelor religioase recunoscute din România şi mass-mediei. La punctul 10, „jocul dublu făcut de către politicienii de la Chișinău între Est și Vest trebuie sancționat de la București ori de câte ori interesele legitime ale cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului sunt prejudiciate”, mulţimea a aplaudat intens.
„Înaintăm proclamaţia, împreună cu imaginile de astăzi şi punem presiune pentru îndeplinirea ei prin toţi aceşti oameni minunaţi. Le vom transmite fiecăruia că, pentru a înfăptui unirea, trebuie să punem în continuare presiune pe factorii decizionali. Trebuie să arătăm că suntem mulţi, foarte mulţi, cei care ne dorim unirea”, ne-a declarat George Simion.
„Clasa politică, dacă nu e în stare să facă mai mult, cel puţin să meargă la Prut, să-l soarbă dintr-un foc”, ne-a declarat deputatul Aurelian Mihai, prezent la evenimentul de ieri.
„Oamenii doresc acest lucru şi, până la urmă, este o atitudine socială sănătoasă din partea societăţii civile. Bravo lor, ei au adus în discuţie subiectul unirii, iar noi, politicienii trebuie să facem următorul pas. Unirea o facem noi, nu o face nimeni altcineva”, a mai spus Mihai pentru InfoPrut.
La manifestaţie a fost prezent şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, după ce a susţinut o conferinţă la Teatrul Naţional Bucureşti, „Neamul românesc. Trecut, prezent şi viitor”. Chirtoacă a mers cu manifestanţii, cu tricolorul vopsit pe faţă.
Anatol Ursu, unul dintre voluntarii mişcării civice Tinerii Moldovei de la Chişinău, care a fost întâmpinat cu aplauze de mulţimea care scanda „Ursu”, a spus în Piaţa Sf. Anton că basarabenii vor să se simtă ca acasă la Bucureşti, Chişinău, Iaşi, Bălţi, Alba Iulia.
„Vreau să fac parte din generaţia unirii”, a spus Ursu, în timp ce mulţimea scanda „Unire” şi „România”. „Vă mulţumesc că un marş pentru Basarabia adupă peste 12.000 de oameni, că mă faceţi să mă simt ca acasa”, a mai spus Anatol Ursu.
“Am venit din Basarabia pentru că ne cheamă, în primul rând titulatura marşului. Fiind un marş pentru Basarabia, prezenţa noastră era cumva obligatorie, venită din datoria noastră naţională, datoria noastră de români”, ne-a declarat Ursu.
Anatol a spus pentru InfoPrut că tinerii veniţi pentru marş din Republica Moldova se bucură “enorm de faptul că în ţară se simte româneşte şi se doreşte ca noi să fim aproape, suntem primiţi cu braţele larg deschise acasa şi sperăm la o reunire cât mai curând”.
La jumătatea lunii septembrie, mişcarea civică Tinerii Moldovei a organizat un marş pentru susţinerea aceleeaşi cauze. “La Chişinău entuziasmul a fost mai mare datorită tricolorului de peste 300 de metri care a fost desfăşurat pe străzile Chişinăului, a fost un tricolor la pieptul Chişinăului dar, per ansamblu, atmosfera de la Bucureşti este una mult mai prietenoasă pentru ca în Republica Moldova sunt grupuri etnice care încearcă să zădărnicească astfel de acţiuni. Minoritatea rusă încearcă să intervină în acţiunile pe care le organizăm”, ne-a declarat Anatol Ursu.
Organizatorii evenimentului au precizat că Acţiune 2012 nu este afiliată politic şi că oamenii au ieşit în stradă în semn de solidaritate cu “basarabenii în actualul context geopolitic și acțiuni mai hotărâte în ceea ce privește proiectul de țară asumat de către toți candidații importanți la alegerile prezidențiale”.
„Din punctul de vedere al Platformei Unioniste Acţiunea 2012, niciodată nu am avut un context internaţional şi intern mai favorabil din ultimii ani, de la căderea comunismului, ca acum. Este momentul să facem unirea”, a precizat pentru InfoPrut liderul unionist George Simion.