Forbes a publicat o analiză prin care demonstrează, cu patru grafice, de ce Republica Moldova trebuie să aleagă Uniunea Europeană, în detrimentul Uniunii Vamale a lui Putin.
Rusia s-a opus cu înverşunare integrării Republicii Moldova în UE şi NATO sau a altor state din fosta URSS. Moscova a demonstrat că este pregătită să folosească mijloace militare pentru evitarea acestui proces. Totuşi, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia se îndreaptă spre vest.
În materialul publicat de Forbes sunt analizaţi următorii indicatori: oportunitatea economică, calitatea instituţiilor şi corupţie, drepturi politice şi libertăţi civile a statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Uniunii Vamale.
Oportunitate economică
Produsul Intern Brut al statelor din UE este de 5,6 ori mai mare decât cel al ţărilor din Uniunea Vamală, ceea ce înseamnă că UE are o piaţă de desfacere mai mare pentru viitoarele state membre. În ceea ce priveşte PIB per capita, statele din Uniunea Vamală sunt în continuare cu mult în urma celor din UE.
Totuşi, libertatea economică este un factor important care trebuie luat în considerare, un indicator al prosperităţii economice şi al potenţialului de creştere economică. Ţările cu un grad mai mare de libertate economică au economii mai puternice, societăţi mai sănătoase, o lipsă mai mare a sărăciei. Aproape toate statele membre UE sunt catalogate „în cea mai mare parte libere” sau cu „libertate moderată”. Rusia şi Belarus sunt „în cea mai mică parte libere”, iar Kazahstan oferă libertate economică moderată, potrivit Indexului Libertăţii Economice, calculat de Heritage Foundation.
Calitatea instituţiilor şi corupţie
Libertatea economică şi calitatea vieţii sunt afectate puternic de calitatea instituţiilor şi de corupţie. Indicatorii Mondiali de Guvernare, compilaţi de Banca Mondială, analizează 215 ţări şi teritorii, din perspectiva eficacităţii guvernelor şi controlului corupţiei. Comparativ cu statele UE, Belarus, Rusia şi Kazahstan se plasează la capatul listei.
Drepturi politice şi libertăţi civile
Cetăţenii europeni se bucură de drepturi politice şi libertăţi civile mai mari. Freedom House consideră toate statele UE sunt libere, iar Rusia, Belarus şi Kazahstan nu sunt considerate libere. Ţările cu acest statut tind să aibă drepturi politice şi libertăţi civile restricţionate. Reţinerea de prizonieri politici şi limitarea libertăţii de exprimare sunt lucruri comune în aceste state.
Asocierea Republicii Moldova cu oricare dintre cele două uniuni va avea efecte asupra vieţii poitice, economice ori sociale. Dacă scopul este creşterea economică, drepturi politice şi libertăţi civile mai mari şi întărirea instituţiilor, atunci alegerea dintre Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală nu este o decizie dificilă. Superioritatea Uniunii Europene explică, de asemenea, de ce Kremlinul foloseşte puterea militară pentru forţarea foştilor sateliţi să rămână în orbita Rusiei. Moscova, pur şi simplu, are mult mai puţin de oferit, este concluzia materialului publicat de Forbes.