Uniunea Europeană trebuie să joace un rol mai important în rezolvarea eficientă a problemei transnistrene, între Chişinău şi Tiraspol, care să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, recomandă parlamentarii europeni, citaţi de Radio România Actualităţi.
Ei mai spun că actuala criză din Ucraina şi rolul jucat de Rusia au schimbat ordinea geopolitică a regiunii şi reafirmă că procesul de asociere a partenerilor estici nu este o ameninţare la adresa intereselor politice şi economice ale Rusiei.
Comisia de Politică Externă a Parlamentului European recomandă plenului să voteze luna viitoare Acordul de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Într-o rezoluţie adoptată cu majoritate de voturi, eurodeputaţii afirmă că acordul este o recunoaştere a eforturilor de reformă ale Republicii Moldova şi reprezintă o parte importantă a procesului mai larg privind perspectiva europeană a acestui stat.
Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a publicat astăzi un comentariu prin care subliniază că Rusia nu este deschisă schimbărilor în regiunea transnistreana. MAE rus anunţă că actuala misiune de menţinere a păcii din regiunea transnistreană este departe de a fi epuizată. „Operaţiunea din regiunea transnistreană este unică, într-un fel: în 22 de ani de la punerea sa în aplicare nu a fost omorât niciun pacificator şi nu avut loc nicio ciocnire”, precizează Ministerul într-un comentariu.