Percepută din exterior ca un fel de “utopie comunistă”, realitatea transnistreană este foarte diferită. Corporația Sheriff are control masiv în industrie, Putin are o mare influență aici și regiunea este acuzată că este un major hub pentru traficul de arme și droguri, scrie The Vine, într-un reportaj despre regiunea transnistreană.
Jurnaliștii de la The Vine spun că au primit o “viză” la intrarea în regiunea transnistreană pentru 24 de ore și că au fost atenționați că vor fi, practic, spionați dacă nu părăsesc zona după expirarea “vizei”.
“După ce am fost zgâlțâiți timp de o ora și jumătate de un autobuz din anii ’70, am ajuns la granița dintre Republica Moldova și regiunea transnistreană. Camerele noastre au fost examinate cu atenție și suspiciune de gărzi și am fost interogați în legătură cu ce vrem să vedem, unde o să dormim, cu cine ne vom întâlni și cu cine vom vorbi în regiunea transnistreană. Părând satisfăcuți de răspunsurile noastre, gărzile ne-au permis să platim pentru vize”, scriu jurnaliștii de la The Vine, impresionați de multitudinea de statui și afișe cu secera și ciocanul la intrarea în regiunea transnistreană.
Rublele transnistrene pot fi schimbate doar la gară, această monedă fiind recunoscută numai în regiunea transnistreană. Străzile sunt pline de statui enorme din era sovietică, iar autoritățile se laudă cu cem mai mare bust din lume cu capul lui Lenin. Bisericile ortodoxe ruse se găsesc aproape în fiecare cartier.
Sărăcia localnicilor este în contradicție cu proprietarul companiei Sheriff, în valoare de câteva milioane de dolari, care deține o multitudine de servicii publice, cum ar fi telecomunicații, supermarket-uri, benzinării, un stadion de fotbal imens. De asemenea, compania Sheriff a fost acuzată de Interpol de trafic de arme.
Aparent, nimeni nu știe unde este proprietarul companiei Sheriff, deși se spune că fiul președintelui este implicat în companie. De asemenea, se mai spune că angajații companiei sunt membri ai armatei ruse ori foști ofițeri de poliție ai regiunii transnistrene.
După patru zile în regiunea transnistreană, singura variantă de ieșire este cu trenul, pentru evitarea unei amenizi serioase sau a unei eventuale rețineri și arestări de către autoritățile de la Tiraspol.
“Regulile din regiunea transnistreană sunt dubioase, dar sunt în avantajul nostru; când trenul ajunge în gară, interiorul trenului cu tot ce se află înauntru este considerat în Republica Moldova, în timp ce exteriorul este considerat regiunea transnistreană. Astfel, când urci în tren se consideră că ai trecut granița înapoi în Republica Moldova”, scriu jurnaliștii de la The Vine.
Jurnaliștii recomnadă cititorilor să viziteze aceast capriciu al istoriei înainte să dispară.