Sute de persoane s-au adunat în fața Ministerului de Externe de la București și cer demisia ministrului de Externe Titus Corlățean și ministrului delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici pentru proasta organizare a alegerilor prezidențiale în afara granițelor, anunță Hotnews.
Deputatul Aurelian Mihai anunță pe contul său de pe Facebook că în fața Ministerului se scandează “Copy paste la tipizate, nu la doctorate!”.
Președintele Traian Băsescu cere demisia miniștrilor Corlățean și Stanoevici într-un comunicat emis de Administrația Prezidențială.
Totodată, Traian Băsescu acuză „deficiențe în asigurarea formularelor pentru declarațiile pe proprie răspundere în numeroase secții de votare din țară”.
„Neajunsurile semnalate au împiedicat cetățenii români să-și exercite dreptul constituțional de a-și alege președintele. În aceste condiții, se impune demisia ministrului Afacerilor Externe, domnul Titus Corlățean, și a ministrului delegat pentru Românii de Pretutindeni, domnul Bogdan Stanoevici”, potrivit comunicatului de presă.
Jurnalistul Lucian Mândruță a postat pe contul său de pe Facebook un video de la protestul din fața Ministerului și anunță că s-au strâns câteva sute de persoane care cer demisia lui Corlățean pentru blocarea votului diasporei.
De asemenea, candidatul independent la prezidențiale a cerut demisia ministrului Corlățean și prelungirea programului pentru secțiile de votare din străinatate.
La Chişinău timpul de aşteptare este destul de mare, potrivit redactorului Radio Chişinău, Cornel Ciobanu. Peste 9.000 de cetăţeni români din Republica Moldova au votat până la orele 13:00.
Printre aceştia, mai mult de o treime au votat la cele patru secţii de votare deschise la Chişinău. Cu toate acestea, și la orele 19.00, cozile la secţiile din Chişinău erau în continuare foarte mari, anunță Radio România Actualități.
La Secţia de votare 166 din sediul ICR Chişinău, unde se afla jurnalistul Cornel Ciobanu, erau câteva sute de oameni care aşteaptau să voteze la orele 20.00. Oamenii aşteaptau răbdători să le vină rândul, chiar dacă uneori erau nevoiţi să stea la coadă timp de mai multe ore ca să voteze.
În Republica Moldova au fost deschise în total 21 de secţii de votare, cu opt mai multe decât la alegerile parlamentare de acum doi ani.