Mulți români din Republica Moldova nu au reușit ieri să își exercite dreptul de vot, deși numărul secțiilor de votare de peste Prut a fost cu 9 mai mult decât la alegerile din 2009, ajungând la 21.
Raisa Pădurean, director-adjunct al Liceului Lucian Blaga de la Tiraspol, care a votat ieri la Ambasada României de la Chișinău, ne-a declarat că nu a avut probleme. “Nu am stat la coadă pentru că era cineva la poartă care ne cunoștea și ne-au lăsat să intrăm. Eu nu cunoșteam persoanele date, dar au spus că ne-au văzut la televizor și au zis că merităm să intrăm fără să stăm la coadă”, a spus pentru InfoPrut.
Pădurean a mai menționat că nu au reușit să voteze copiii săi pentru că “au muncit și șeful le-a permis să absenteze doar 10 minute, apoi, când au încheiat ziua de muncă, nu au mai avut nicio șansă să intre în secția de votare.”
Câteva sute de protestatari s-au adunat aseară în fața Ministerului Afacerilor Externe de la București pentru a cere demisia ministrului Titus Corlățean pentru organizarea defectuasă a alegerilor prezidențiale în străinătate.
Deputatul Aurelian Mihai, care s-a alăturat protestatarilor aseară, este de părere că “dacă au fost atâtea probleme, modul de organizare a fost jalnic.[…] Astăzi s-a întrecut măsura. Au primit mai multe semnale, dar au ales să le ignore pe toate”, a declarat pentru InfoPrut deputatul.
„Fiecare (dintre cei doi miniștri, Titus Corlățean și Bogdan Stanoevici – n.r.) poartă o responsabilitate, o parte din vină, însă domnul Corlățean era astăzi cel care trebuia să fie prezent și să răspundă de la primele semnale care au venit. La prânz au început aceste proteste masive și nu l-am văzut să ia atitudine. Ar fi trebuit să vină, să-și facă datoria pentru că reprezintă acest minister. Trebuia să aibă curaj să vină în fața protestatarilor”, a mai spus Mihai.
În jur 100 de oameni nu au reușit să voteze la Ambasada României de la Chișinău, deși au stat ore în șir la coadă. Spiritele s-au încins după ce oamenii au fost anunţaţi că nu mai pot să voteze. Reprezentanţii misiunii diplomatice nu au comentat, deocamdată, situaţia, anunță Publika.
“Ministrul Stanoevici, care are cabinetul aici, unde este și sediul BEC (lângă sediul MAE – n.r.), văd că nu a sosit și nici nu l-am văzut cu vreo declarație politică. Dumnealui are o parte mai mică de vină, vorbind numai despre alegerile electorale de astăzi, însă are partea lui de răspundere și de vină prin modul în care este condus acel departament. Oricum, demisia s-a cerut, este o moțiune simplă în Parlamentul României”, a mai spus Aurelian Mihai pentru InfoPrut.
De asemenea, președintele Traian Băsescu a cerut ieri demisia miniștrilor Corlățean și Stanoevici într-un comunicat emis de Administrația Prezidențială.
Totodată, Traian Băsescu acuză “deficiențe în asigurarea formularelor pentru declarațiile pe proprie răspundere în numeroase secții de votare din țară”.
“Neajunsurile semnalate au împiedicat cetățenii români să-și exercite dreptul constituțional de a-și alege președintele. În aceste condiții, se impune demisia ministrului Afacerilor Externe, domnul Titus Corlățean, și a ministrului delegat pentru Românii de Pretutindeni, domnul Bogdan Stanoevici”, potrivit comunicatului de presă.
Biroul Electoral Central a anunțat că 21.980 de alegători din Republica Moldova au reușit să voteze ieri la alegerile prezidențiale.
FOTO: anamaria.biz