Pe 2 noiembrie a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale din România, pe 16 va avea loc turul al doilea, iar pe 30 noiembrie este rândul celor care au cetățenia Republicii Moldova să iasă la vot. Dreptul constituțional de a alege este îngrădit pentru cetățenii Republicii Moldova, după cum arată o analiză realizată de InfoPrut.
Doar 95 de secții de votare vor fi deschise în întreaga lume pentru alegerile de la Chișinău, față de 294 de secții deschise pentru cele de la București, asta deși dispersia teritorială a cetățenilor care trăiesc în diaspora este aceeași.
UNDE VOTEAZĂ CETĂȚENII REPUBLICII MOLDOVA?
Lista secțiilor de vot din afara Republicii Moldova, cu adresele complete, poate fi accesată aici.
Țările și orașele unde vor fi deschise secțiile de votare:
ITALIA – 25 – (Roma (2 secţii de votare), Ancona, Pesaro-Urbino, Terni, Perugia, Milano (2 secţii de votare), Padova (2 secţii de votare), Torino (2 secţii de votare), Bologna, Mestre, Verona, Parma, Trento, Brescia, Treviso, Bergamo, Firenze, Vicenza, Ferrara, Modena, Udine).
SUA – 6 – (New York (sediul misiunii), Washington DC (sediul misiunii), Sacramento, Chicago, Orlando, Seattle)
REGATUL UNIT AL MARII BRITANII ȘI IRLANDEI DE NORD – 3 – (Londra (2 secţii de votare), Manchester)
IRLANDA – 1 – Dublin
ISRAEL – 2 – Tel Aviv (sediul misiunii), Haifa
BELARUS – 1 – Minsk (sediul misiunii)
ROMÂNIA – 11 – Bucureşti (2 secţii de votare), Iaşi (2 secţii de votare), Galaţi, Timişoara, Braşov, Cluj, Constanţa, Bacău, Suceava.
CANADA – 3- Ottawa (sediul misiunii), Montreal, Toronto.
PORTUGALIA – 5 – Lisabona (sediul misiunii), Portimao, Faro, Setubal, Porto.
RUSIA – 5- Moscova (2 secţii de votare), Sankt-Petersburg, Soci, Novosibirsk.
AUSTRIA – 1 – Viena (sediul misiunii)
BULGARIA – 1- Sofia (sediul misiunii)
ELVEȚIA– 1 – Geneva (sediul misiunii)
SPANIA – 4 – Madrid (sediul misiunii), Barcelona, Santander, Malaga.
GRECIA – 2- Atena (2 secţii de votare)
FRANȚA – 4 – Paris (sediul misiunii), Strasbourg (sediul misiunii), Villeneuve-Saint-Georges, Montreuil.
MONACO – 1- Monaco
GERMANIA – 2 – Berlin (sediul misiunii), Frankfurt (sediul misiunii).
CHINA – 1 – Beijing (sediul misiunii)
CEHIA – 2 – Praga (sediul misiunii), Brno.
AZERBAIDJAN – 1 – Baku (sediul misiunii)
LETONIA – 1 – Riga (sediul misiunii)
BELGIA – 1- Bruxelles (sediul misiunii)
POLONIA -1 – Varşovia (sediul misiunii)
SUEDIA – 1- Stockholm (sediul misiunii)
ESTONIA -1 – Tallin (sediul misiunii)
LITUANIA – 1 – Vilnius (sediul misiunii)
UNGARIA – 1 – Budapesta (sediul misiunii)
TURCIA – 2 – Ankara (sediul misiunii), Istanbul (sediul misiunii)
UCRAINA – 2- Kiev (sediul misiunii), Odesa (sediul misiunii)
STATUL QATAR – 1- Doha (sediul misiunii)
REGATUL ŢĂRILOR DE JOS – 1 – Haga (sediul misiunii)
DIFICULTĂȚI ÎN EXPRIMAREA OPȚIUNII DE VOT: DISTANȚA ȘI COSTURILE
Tinerii moldoveni plecați în Franța la studii sau la lucru și-au manifestat nemulțumirea cu privire la organizarea alegerilor din 30 noiembrie. ,,Foarte mulți vor sta acasă. E nevoie de o politică de mobilizare din partea societății civile și a guvernului. Oamenii consideră că puterea e deja împărțită și că partidele înscrise în cursă nu le reprezintă interesele. Lucrătorii de rând nu sunt informați referitor la alegerile care vin”, a precizat pentru InfoPrut Doru, originar din Bălți și stabilit în Nice. Doru trebuie să parcurgă peste o oră pentru a ajunge la cea mai apropiată secție, în Monaco.
Tatiana, care lucrează în Portogruaro, Italia, își va exprima dreptul de vot la Udine, unde va fi deschisă cea mai apropiată secție de vot pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie, la distanță de circa o oră, sau la Mestre, unde poate ajunge mai ușor cu trenul, dar tot parcurgând un drum de o oră.
Președintele Federației Asociațiilor de Basarabeni din România și al Asociației Studenților Basarabeni din Craiova, Ion Cobîșenco, a declarat pentru InfoPrut că în zona de SE a României, mai exact pentru Oltenia, nu există nicio secție pentru studenții care vor să voteze pe 30 noiembrie. Astfel, 500 de tineri vor fi nevoiți să vină la București să își exercite dreptul constituțional. În acest sens, au fost făcute demersuri la Ambasada Republicii Moldova în România și la Comisia Electorală Centrală, însă fără rezultat. Pe de altă parte, președintele FAB consideră că circa 90% dintre studenții basarabeni din România vor vota pentru că aceștia ,,sunt foarte activi mai ales în exercitarea drepturilor lor politice”.
George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, este de părere că pentru alegerile din 30 noiembrie trebuie organizate mai multe secții de vot. ,,Pentru ca un stat de dimensiunea Republicii Moldova să organizeze alegeri la care să participe și cei circa un sfert dintre cetățenii care trăiesc în afara granițelor sale, cred că ar trebui mult mai multe secții de votare. Iar pentru că sunt costuri mari, costuri suportate de către fiecare cetățean, poate n-ar fi fost rău ca să se folosească reprezentanțele diplomatice ale României”, a subliniat Simion pentru InfoPrut. În viziunea acestuia, pentru reducerea cheltuielilor cu misiunile diplomatice din afara Republicii Moldova ar trebui create consulate și ambasade comune cu ale României. ,,Cred că multe din costurile cu reprezentanțele externe ale Republicii Moldova s-ar reduce semnificativ sau ar dispărea, dacă cel de-al doilea stat românesc ar da mâna cu reprezentanții de la București și ar crea consulate și ambasade comune. Și, de ce nu, alegeri comune…”, a conchis președintele Acțiunii 2012.
Potrivit unor estimări neoficiale, numărul moldovenilor plecați în străinătate ajunge la un milion, iar în acest caz, cele 95 de secții de vot deschise în afara Republicii Moldova sunt insuficiente.