Producătorii din Republica Moldova de fructe, legume, lapte, ulei, biscuiți sau cereale văd ocazii bune pe piața în România, având în vedere embargoul impus de Rusia la anumite produse, scrie FreshPlaza.
„Producătorii de suc de fructe din Republica Moldova vor să găsească parteneri pentru a exporta 70-80% din producția lor în România”, spune Svetlana Vasiliu, director de vanzari al companiei din RM Famnat-FRUIT SRL, care este, de asemenea, specializată în uscarea, prelucrarea și conservarea fructelor. Anul trecut, cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 3 milioane de lei (165 mii euro).
Export de prune și struguri în creștere
„Relația noastră comercială este profund marcată de semnarea unui acord de liber schimb cu UE. Acum este timpul să consolidam relația comercială dintre cele două state”, a declarat Iurie Reniță, Ambasadorul Republicii Moldova în România.
România se situează pe locul al doilea în rândul partenerilor de export ai Republicii Moldova. În România există aproape 5.000 de companii active, cu capital moldovenesc, în timp ce în Republica Moldova există aproximativ 1.500 de companii. Datele pentru luna septembrie arată că România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, cu exporturi de semințe în creștere cu 550% în luna septembrie, transporturile de prune cu 4.160%, iar strugurii cu 1.190%.
Datele din primele cinci luni ale acestui an arată că Rusia era cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, cu o pondere de 20% din exporturile sale; procentul a scăzut cu 15% în ultimii ani.