Șeful PSD din Republica Moldova, Victor Alexeev, l-a acuzat indirect pe candidatul la funcția de președinte al României, Klaus Iohannis, că are simpatii naziste și poziții antiromânești.
Iohannis conduce o organizație etnică, Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR), care s-a declarat “succesoarea de drepta a unei organizații naziste care a promovat o politică antiromânească”, care “a susținut politica lui Hitler, a salutat inclusiv și chestiunea Basarabiei când Basarabia a fost ruptă prin pactul Ribentropp-Molotov.”
“Această organizație (FDGR – n.r.), se vede că prin aranjamentele germano-ruse a primit toată avuția lor (a organizației naziste din Germania – n.r.), care a fost confiscată prin decretul Regelui Mihai”, a mai spus liderul PSD de la Chișinău.
De asemenea, Alexeev mai pretinde că Iohannis vrea “să-și construiască Zidul său chinezesc în Ardeal, în Transilvania”.
Liderul PSD de la Chșinău susține că Iohannis are legături cu Moscova, cu extremismul maghiar, cu Renato Usatîi, cu Vlad Filat și, indirect, cu Hitler.
“Iohannis, care est finanțat de cumnatul lui Usatîi, nu este neamțul care îi trebuiește (sic!) la momentul dat neamului nostru românesc. Neamțul nostru este Regele Mihai și Casa Regală a României”, mai spune Victor Alexeev.
“Stimați cetățeni români alegători, să știți că exprimându-vă votul pentru Klaus Iohannis la cererea și rugămintea acestor actori politici, ca Vlad Filat, să știți că votați pentru dezbinarea Basarabiei, votați pentru oprirea Basarabiei din parcursul său european, votați ca Basarabia să nu se mai apropie de România”, a continuat liderul PSD din Republica Moldova.
Poziția lui Klaus Iohannis față de Republica Moldova
Integrarea europeană și unirea nu sunt “absolut deloc” în contradicție, iar România trebuie să facă tot ce este posibil pentru ajutarea Republicii Moldova în parcursul european. “Dacă facem lucrurile bine, pe parcursul anilor, până la integrarea europeană, vom strânge relațiile și atunci, poate, se crează premisele pentru următorul mare pas. Ordinea nu poate fi inversată. Atunci, unirea Republicii Moldova cu țara este un lucru pe care numai Bucureștiul poate să-l ofere și numai Chișinăul poate să-l accepte. Dacă cetățenii Republicii Moldova își doresc unirea, nimeni nu-i poate opri”, crede Klaus Iohannis.