În drumul lor spre școală sau serviciu, locuitorii Chișinăului au putut citi ce înseamnă unirea cu România în viziunea Tinerilor Moldovei.
, ,,Unirea înseamnă drepturi egale”, ,,Unirea înseamnă drumuri mai bune”, Unirea înseamnă familii reunite”, ,,Unirea înseamnă autobuze moderne” sunt mesaje scrise pe o serie de bannere expuse în diferite locuri publice din oraș.
Potrivit unui comunicat de presă, tinerii au ales să afișeze în spațiul public mesajele, deoarece subiectul unirii cu România și al beneficiilor pe care l-ar aduce acest eveniment lipsește din societate ca temă de dezbatere. Din perspectiva Tinerilor Moldovei, subiectul este marginalizat în mod deliberat de politicieni în campania electorală, sub falsul pretext al izbucnirii unor potențiale conflicte identitare.
„Am folosit arta stradală, ca mod de transmitere a informației, pentru că este unul dintre puținile mijloace prin care putem ajunge la oamenii care lipsesc din mediul on-line, deoarece sursele clasice mass-media neglijează această temă”, prezizează Dinu Plîngău, președintele Mișcării Civice Tinerii Moldovei.
În societatea din Republica Moldova există o divizare între susținătorii Uniunii Europene și cei ai Uniunii Vamale. Tinerii Moldovei sunt de părere că integrarea în Uniunea Europeană nu este posibilă în următorii 20 de ani, iar Uniunea Vamală este un proiect eșuat. De aceea, este necesară introducerea în dezbaterea publică a unei a treia căi pentru o viață mai bună a moldovenilor – formarea unui singur stat unitar alături de România.
Organizatorii au mai anunțat că acțiunile publice desfășurate sub genericul UNIREA ÎNSEAMNĂ reprezintă o modalitate de informare a cetățenilor Republicii Moldova în privința noilor realității ce vor surveni după unirea cu România.
Rezultatele unui sondaj de opinie realizat în luna februarie a acestui an în Republica Moldova, de către Centrul Român de Studii și Strategii, arată că 52% dintre respondenţi sunt în favoarea unirii cu România, iar 54% dintre cei intervievaţi au declarat că Unirea este realizabilă, față de 32% care acest act nu ar putea avea loc.