În urma descinderilor din această dimineață a unității de poliție cu destinație specială ,,Fulger” în apartamentele activiştilor organizaţiei Antifa, au fost găsite planurile de acces în mai multe instituții publice, inclusiv în clădirea Comisiei Electorale Centrale și a televiziunii publice.
,,Aceste planuri ne permit să bănuim că erau planificate atacuri asupra instituţiilor publice. S-au efectuat percheziţii în 15 locaţii din municipiul Chişinău, dar şi alte localităţi, cum ar fi Ialoveni, Bălţi, Soroca”, a declarat procurorul anticorupţie, Viorel Morari.
Mai mult, Viorel Morari a precizat că un profesor care făcea parte din gruparea criminală avea misiunea de a racola tineri pentru distribuirea materialelor electorale: ,,Este vorba despre un profesor de la o instituţie de stat superioară din ţara noastră. Ulterior, tinerii erau convinşi să facă mai multe acţiuni. Această organizaţie care pledează pentru drepturile omului, în realitate avea ca scop preluarea prin violenţă a conducerii Republicii Moldova„, a specificat Morari.
Şeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, colonel de poliţie, a declarat că în cadrul percheziţiilor au fost găsite mai multe arme şi muniţii. ,,Au fost depistate pistoale cu surdină, lansatoare de grenade, grenade, uniforme militare, iar pecheziţiile continuă. Au fost depistaţi lei moldoveneşti şi ruble ruseşti. Este vorba de sume foarte mari. Suspecţii aveau pregătite telefoane mobile noi, carduri SIM, planuri ale instituţiilor de stat”, a spus Cavcaliuc, citat de Publika.
Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale, prof. dr. Dan Dungaciu, scria în urmă cu câteva zile că în contextul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, scopul Federaţiei Ruse este de a obţine prin alegeri la Chişinău ceea ce a obţinut la Kiev prin confruntări militare, mai exact, blocarea parcursului euroatlantic al Republicii Moldova. ,,Pentru a realiza acest lucru la Chişinău, Moscova are la dispoziţie două scenarii: unul agresiv şi unul paşnic. (…) Dacă Federaţia Rusă are un proiect de contra-Maidan în R. Moldova după alegerile din 30 noiembrie, în eventualitatea câştigării alegerilor de către pro-europeni, poate face ca în scenariul cu băieţii solizi în treninguri, care, în decembrie 1989,veneau în România din URSS. Şi cel mai bun mecanism prin care să facă asta este exact mecanismul trimiterii muncitorilor moldoveni acasă la Chişinău, să voteze, pentru că nimeni nu îi poate opri ca cetăţeni să se reîntoarcă acasă. Şi, oricum, nimeni nu poate controla până la capăt cine va intra în republică. Votează, dar şi protestează, se pot revolta în cazul în care Alianţa pentru Integrare Europeană va câştiga majoritatea guvernamentală –aţi votat cu europenii, acum Rusia o să ne blocheze locurile de muncă, o să ne pună vize, o să ne interzică să muncim acolo, rămânem pe stradă, nu avem salarii şi locuri de muncă, Chişinăul nu ne asigură nimic etc.!”, nota Dungaciu.
Mișcarea Antifa are legături directe cu Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, fiind creată de Grigore Petrenco și patronată de Mark Tkaciuk.
Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova a emis o declarație pe 21 noiembrie, prin intermediul căreia a anunțat că diferite forțe interne și externe de pregătesc pentru subminarea securității și destabilizarea echilibrului social în contextul alegerilor parlamentare.