O sagă în stilul Războiului Rece cu spioni, arme, gangsteri și serviciul de securitate rusesc tulbură micul stat ex-sovietic înaintea alegerilor, care a devenit un câmp de luptă crucial în războiul dintre Europa și Moscova, scrie The Wall Street Journal.
Comisia Electoală Centrală din Republica Moldova l-a scos din cursa electorală joi pe Renato Usatîi, un candidat populist pro-rus, după ce a apărut o înregistrare audio în care acesta discută despre legăturile sale strânse cu FSB.
Oficialii guvernamentali și liderii politici au spus cu mult timp în urmă că este o fațadă a serviciilor rusești și că reprezintă o parte a unui plan al Rusiei de a controla Republica Moldova, similar cu felul în care controlează Ucraina.
Înregistrarea audio a apărut în timp ce poliția a descoperit un lot de arme și muniții, inclusiv lansatoare de grenade și puști, în timpul unui raid care viza o grupare pro-rusă și antifascistă.
Poliția a arestat cinci membri ai organizației, dar liderul grupului, Grigori Petrenko, a fugit la Moscova, potrivit oficialilor guvernamentali. Petrenko este un membru de la vârful partidului lui Usatîi, Patria.
În Moscova nu există nicio declarație oficială pe această temă.
Comisia Electorală Centrală a anunțat anularea înregistrării Partidului Patria la alegeri și confiscarea sumei de 8 milioane de lei moldovenești (5,5 milioane de dolari), donație ilegală din fonduri externe pentru finanțarea campaniei electorale. Reprezentanții partidului au refuzat să dea vreo declarație pe această temă.
Usatîi, un milionar de 36 de ani, nu a contestat autenticitatea înregistrării audio, dar a spus că declarațiile sale au fost scoase din context și că va contesta decizia de anulare a înregistrării în cursa electorală. De asemena, a anunțat că va organiza proteste stradale.
Usatîi și-a făcut averea în Rusia și a apărut pe scena politică din Republica Moldova anul acesta, cu sondaje care îl arătau câștigător cu 18% în alegeri, cu mesajul său populist și pro-rus.
Înregistrarea și raidul polițiștilor au creat un scandal cu doar două zile înaintea alegerilor parlamentare. Alegerile de duminică sunt văzute ca cele mai importante de la declararea independenței în 1991.
“Nu putem subestima importanța alegerilor. Oricare va fi rezultatul, nu se va termina luni, ci va fi începutul unui capitol dificil”, a spus premierul pro-european Iurie Leancă într-un interviu. “Obiectivul principal trebuie să fie asigurarea parcursului european… dar prevenirea destabilizării trebuie să ne preocupe, de asemenea.”
Republica Moldova, cel mai mic și mai sărac stat din Europa a devenit un nou front în lupta Vestului în ceea ce pare încercarea Kremlinului de a readuce un fost stat sovietic în sfera sa de influență.
“Războil Rece a reînceput, iar Republica Moldova este un câmp de luptă cheie”, spune Oazu Nantoi, directorul Institutului de Politici Publice. “Situația din Ucraina a creat o atmosferă deosebit de periculoasă pentru noi și există semnale de instabilitate și provocări.”
Subliniind temerile vestice potrivit cărora conflictul din Ucraina s-ar putea extinde în regiune, cancelarul german Angela Merkel a avertizat Rusia săptămâna trecută să nu se implice în fostele state sovietice, inclusiv Republica Moldova.
O victorie pentru blocul electoral pro-european, care se află la putere din 2009, ar putea cimenta orientarea vestică a statului. În iunie, Republica Moldova a semnat un acord comercial și politic cu Uniunea Europeană, care a determinat Rusia să blocheze importurile celor mai populare produse din Republica Moldova și a avertizat că ar putea urma alte măsuri punitive.
Un rezultat neconcludent ori o victorie a partidelor pro-ruse ar fi jenant pentru Vest și ar putea declanșa proteste ale facțiunilor rivale similare cu cele petrecute în Ucraina cu un an în urmă, averitzează diplomații și politicienii din Republica Moldova.
Panourile electorale din Chișinău arată opțiunile alegătorilor: într-o intersecție sunt afișe ale partidului socialist care îl arată pe liderul formațiunii alături de președintele rus Vladimir Putin. Lângă acestea este un afiș al susținătorilor pro-europeni cu un imens steag NATO.
Republica Moldova s-a apropiat mai mult decât oricare alt stat sovietic de UE, cu excepția țărilor baltice, iar cele trei formațiuni pro-europene promit că vor continua parcursul european.
Uniunea Europeană deține 45% din schimburile comerciale ale Republicii Moldova, iar Rusia doar un sfert. Totuși, Rusia rămâne un jucător dominant în politica locală: majoritatea cetățenilor urmărește posturile de televiziune rusești, iar Moscova deține o bază militară în regiunea transnistreană.
Pe măsură ce tensiunile est-vest se intensifică în Ucraina, Republica Moldova își cimentează poziția.
“Aparținem de Rusia și nu putem ignora acest lucru. Timp de mulți ani am văzut creșterea influenței vestice în politica Republicii Moldova, dar rezultatele nu sunt bune. Uitați-vă la corupție”, spune Alexandru Roșca, un student de la Chișinău.
Alții se tem că un conflict similar celui din Ucraina ar putea apărea și în Republica Moldova.
“Devine periculos și mă tem că dacă vom întoarce spatele Europei vom avea un Maidan la Chișinău”, spune Sergiu Gălușcă, un producător de vin de 31 de ani.
Dacă Alianța pro-europeană va obține suficiente voturi pentru a recâștiga majoritatea parlamentară ori dacă vor fi forțați într-o coaliție cu puternicul Partid Comunist, Republica Moldova va rămâne la parcursul european, spune Nicu Popescu de la Institutul Uniunii Europene pentru Studii de Securitate.
Liderul Partidului Socialist, Igor Dodon, spune că acuzațiile aduse lui Renato Usatîi au fost inventate de Guvern, împreună cu Washington și Bruxelles pentru a împiedica luarea puterii de o coaliție de centru-stânga.
“Sunt convins că este vorba de o conspirație – fac acest lucru pentru a induce o stare de isterie. Este o tactică murdară și pregătesc fraude masive”, spune Dodon.
Potrivit diplomaților vestici, Usatîi și susținătorii săi ruși profită de nemulțumirea la adresa clasei politice corupte și câștigă electorat tânăr cu cheltuieli imense într-o campanie care include concerte gratuite cu vedete pop din Rusia. Platforma sa populistă include promisiunea de a inversa privatizările și împiedicarea Republicii Moldova de a intra în Uniunea Europeană.
Cu o aluzie voalată la Rusia, serviciul de securitate din Republica Moldova a avertizat săptămâna trecută că actori externi încearcă să destabilizeze statul în contextul alegerilor. Oficialii guvernamentali au anunțat că serviciile și forțele de ordine își extind operațiunile în încercarea de a preveni destabilizarea.
Vladimir Voronin, fost președinte și lider al Partidului Comunist, care a ajuns la guvernare în diverse coaliții și ar putea fi elementul cheie în următorul guvern al Republicii Moldova, a spus că Usatîi este un simptom al unei lupte geopolitice în devenire pe teritoriul Republicii Moldova.
“Acest lucru s-a întâmplat pentru că Republica Moldova devine un câmp de luptă al intereselor estice și vestice”, a spus Voronin. “Temerea mea este că după alegeri am putea avea proteste și că vor avea loc acțiuni care ne vor scăpa de sub control.”