Republica Moldova va avea de ales mâine, în cadrul scrutinului parlamentar, între parcursul european din ultimii cinci ani sau regresia în zona de influenţă a Federaţiei Ruse, notează The Guardian în ediţia electronică.
La doar o zi distanţă de alegerile parlamentare, sondajele indică o luptă strânsă între partidele pro-ruse şi cele pro-europene, forţele politice adepte traseului UE al Republicii Moldova deţinând la ora actuală o majoritate fragilă în Parlament, precizează publicaţia britanică.
„Procentul electorilor indecişi este foarte mare, aşa că este dificil de prezis un rezultat”, a declarat Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politice Publice din Chişinău, citat de The Guardian.
Reamintim că, începând de la ultimele alegeri parlamentare din 2009, o coaliţie formată din patru partide pro-europene – PLDM, PDM şi PL, plus PLR, aripă ruptă din PL – au alcătuit o majoritate de lucru în Parlamentul Republicii Moldova de 101 locuri, detronând Partidul Comuniştilor, care dominseră până la acea dată scena politică naţională de la proclamarea independenţei fostului stat sovietic, în 1991.
În acest an, pe 27 iunie, Republica Moldova, alături de Georgia şi Ucraina, au semnat un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană, pentru a întreţine relaţii economice mai puternice cu blocul comunitar european şi pentru eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni în spaţiul UE. După cum era de aşteptat, acest pas a aprins spiritele la Kremlin: Federaţia Rusă a trecut imediat la practicarea unui şantaj economic violent la adresa Republicii Moldova, stopând importul de vinuri moldoveneşti, apoi pe cel de fructe, cea mai recentă barieră comercială fiind impusă exporturilor de carne. De asemenea, în lista presiunilor economice ale Federaţiei Ruse, ameninţarea cu sistarea livrărilor de gaz reprezintă o practică obişnuită în relaţiile cu Republica Moldova.