Economia Republicii Moldova va avea o creștere de 4% în 2015, principalele provocări fiind valorificarea oportunităților liberalizării comerțului cu Uniunea Europeană și reluarea relațiilor comerciale cu Rusia în aceleași condiții, dar și găsirea unor noi piețe, potrivit unui raport efectuat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup.
“Următorul Guvern urmează să facă față unor provocări majore în anii următori. Cauza este că pentru a asigura modernizarea țării și apropierea acesteia de UE sunt necesare o serie de reforme sistemice de importanță critică, neimplementarea cărora ar putea compromite vectorul european”, se arată în raport.
Analiștii sunt de părere că viitorul program guvernamental trebuie să conțină continuarea sistemului educațional, consolidarea fiscală, sporirea transparenței și rezilienței sistemului bancar, simplificarea eliberării documentelor cu caracter permisiv pentru firme, sporirea flexibilității pieței muncii (revizuirea din temelii a Codului muncii), reforma sistemului de pensionare, modernizarea sistemului de calitate și, nu în ultimul rând, reforma sistemului justiției.
O provocare majoră pe termen mediu și lung pentru economie este asigurarea unei creșteri respectabile (de 5%-7%) a Prodului Intern Brut non-agricol, mai spun analiștii. Activitatea de consum urmează să fie amorfă și pe parcursul anului 2015, cu repercusiuni corespunzătoare asupra creșterii economice.
Deși revitalizarea consumului este importantă, prioritatea autorităților trebuie să fie aducerea consumului în cadrul economiei oficiale, în timp ce economia informală să joace un rol tot mai redus.
În pofida deprecierii nominale a leului moldovenesc față de principalele valute de referință, cursul real efectiv al monedei naționale, de fapt, s-a apreciat.
Direcția europeană este cea care a asigurat principala contribuție la avansul general al exporturilor care a permis compensarea pierderilor pe piața rusească.