Mai multe organizaţii pentru protecţia drepturilor omului trag un semnal de alarmă privind înrăutăţirea situaţiei societăţii civile din regiunea separatistă transnistreană, atrăgând atenţia asupra faptului că presiunile exercitate prin intimidare, calomnie şi alte tipuri de abuzuri de către autorităţile de la Tiraspol la adresa apărătorilor drepturilor omului au devenit din ce în ce mai dese în perioada 2013-2014.
Asociaţia Promo-LEX, Frontline Defenders, Civil Rights Defenders şi Observatorul pentru protecţia apărătorilor drepturilor omului, un program comun al Federaţiei Internaţionale pentru Drepturile Omului (FIDH) şi Organizaţiei Mondiale Împotriva Torturii (OMCT), au trimis o scrisoare deschisă către Iurie Leancă, premierul Republicii Moldova, Dmitri Medvedev, primul-ministru al Federaţiei Ruse, Pavlo Klimkin, ministrul de Externe al Ucrainei, William H. Moser, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Michael Scanlan, şeful misiunii OSCE în Republica Moldova, şi Victor Moraru, ambasadorul Misiunii Permanente a Republicii Moldova la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), în care descriu comportamentul abuziv al autorităţilor separatiste de la Tiraspol asupra apărătorilor drepturilor omului din regiunea transnistreană.
„Presiunile impuse de administraţia de la Tiraspol pe apărătorii drepturilor omului din regiunea transnistreană s-au intensificat în 2013-2014. Numeroşi reprezentanţi ai societăţii civile sunt intimitaţi şi supuşi zi de zi calomniei pentru munca lor de promovare şi protejare a drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, atrag atenţia semnatarii scrisorii.
Câteva exemple concludente
Aceştia aduc în discuţie mai multe cazuri de hărţuire, tentative de omor şi fabricare de dosare penale.
Stepan Popovschi, apărător al drepturilor omului, a fost persecutat în 2013 pentru încercările sale de a proteja dreptul la proprietate a mii de locuitori din regiune şi pe acela de a organiza întruniri publice. Pentru aceste acţiuni civile, casa activistului a fost percheziţionată şi a fost deschis un dosar penal împotriva lui.
Vladimir Maimust, avocat, hărţuit sistematic pentru activitatea sa profesională. Anul trecut, în septembrie, Maimust a descoperit în maşina sa un dispozitiv exploziv plasat după toate regulile filmelor de spionaj.
Nicolae Buceaţchi şi Luiza Dorosenco, ambii jurnalişti şi apărători ai drepturilor omului, au fost acuzaţi de „acţiuni subversive” în regiunea transnistreană şi „incitare la ură faţă actualele autorităţi”. Orice încercări ale celor doi de a se apăra şi de a depune plângeri către organele de anchetă locale au fost ignorate.
„Activitatea apărătorilor drepturilor omului este privită în regiunea transnistreană ca fiind subversivă şi ca o încercare de subminare a regimului local şi a administraţiei de facto. Acest este motivul pentru care domeniul drepturilor omului nu are parte de o largă reprezentare la nivel local şi nici de mecanisme eficiente sau instituţii pentru monitorizarea situaţiei drepturilor omului”, subliniază organizaţiile semnatare în scrisoarea deschisă.
Un alt caz menţionat în scrisoare ne trimite la începutul acestei luni: pe 5 decembrie, lui Alexandru Zubco, membru al Asociaţiei Promo-LEX, una dintre cele mai active organizaţii pentru apărarea drepturilor omului din Republica Moldova, i-a fost interzis accesul în regiunea transnistreană, spunându-i-se că prezenţa sa în zonă nu este „binevenită”. Purtătorii de mesaj? Câţiva reprezenanţi ai serviciului de securitate care i-au scotocit minuţios automobilul în vama Tighina. Totul a început în luna iunie a acestui an, când Zubco a dat în judecată la un tribunal din Tiraspol serviciul de securitate transnistrean pentru că, în aprilie, acesta i-ar fi blocat accesul în regiune cu maşina personală. După cum era de aşteptat, instanţa i-a respins de mai multe ori cererea lui Zubco, invocând tot soiul de motive formale. În cele din urmă, cererea a fost admisă în luna octombrie, urmând ca pe 5 decembrie Alexandru Zubco să se prezinte la Tiraspol pentru audieri, moment în care i s-a comunicat, în vama Tighina, că este pe lista neagră a indezirabililor.
„Autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova l-au informat pe Alexandru Zubco despre faptul că structurile ilegale <<KGB>> îl monitorizau în legătură cu activitatea sa în cadrul Promo-LEX. Alexandru Zubco face parte din Promo-LEX din 2007 şi este un promotor activ al drepturilor omului, cunoscut la nivel naţional şi internaţional”, precizează semnatarii scrisorii deschise.
Obligaţii naţionale şi internaţionale
Există mai multe contexte naţionale şi internaţionale care obligă autorităţile de la Tiraspol să respecte libera circulaţie a bunurilor, serviciilor şi persoanelor. Este vorba, în primul rând, despre acordul semnat în 1992 între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, „păpuşarul” administraţiei din regiunea transnistreană, privind libera circulaţie. Un alt document important în acest sens îl reprezintă Rezoluţia A/RES/53/144: pe 9 decembrie 1998, Adunarea Generală a ONU a adopat o declaraţie privind cu apărătorii drepturilor omului. Declaraţia stabileşte garanţii funcţionale pentru activişti, jurnalişti şi pentru voluntarii care desfăşoară activităţi de promovare şi garantare a drepturilor omului, precizându-se că statele în care aceştia îşi desfăşoară activitatea trebuie să nu le obstrucţioneze în vreun fel acţiunile.
În aceste condiţii, organizaţiile semnatare au următoarele solicitări:
– „Autorităţile Republicii Moldova să-şi respecte obligaţia de a lua măsuri eficiente pentru a proteja apărătorii drepturilor omului care sunt sau pot fi în pericol în regiunea transnistreană”;
– „Ameninţările la adresa apărătorilor drepturilor omului care se află în pericol de persecuţie regiunea transnistreană să fie condamnate public”;
– „Autorităţile din Federaţia Rusă să se implice în mod activ şi să-şi folosească influenţa lor asupra administraţiei de la Tiraspol pentru a stopa presiunea exercitată asupra apărătorilor drepturilor omului în regiunea transnistreană”;
– „În ajunul evaluării periodice a Republicii Moldova de către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, care va avea loc în 2016, să i se recomande Republicii Moldova de a-şi extinde aplicarea legilor şi practicilor care întăresc dispoziţiile din Declaraţia ONU privind apărătorii drepturilor omului din regiunea transnistreană”;
– „Creşterea eforturilor diplomatice în cadrul organismelor regionale şi internaţionale pentru a se asigura respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”.