Fostul ministrul al Românilor de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, regretă că din cauza remanierii nu a reușit să ducă la capăt o serie de proiecte în folosul comunităților de români din afara granițelor.
“Sunt și ramân un om al promisiunilor împlinite, așa că voi face tot ce îmi stă în putință pentru cei care, ca și mine, cunosc viața departe de ‘acasă’. Regret că nu am reușit să duc până la capăt o serie de proiecte în folosul comunităților românești, însă sper să pot contribui – într-un fel sau în altul – la transformarea lor în realitate”, spune Stanoevici.
Stanoevici a devenit ministru, după o carieră în actorie, în 5 martie 2013, în guvernul Ponta 3. Bogdan Stanoevici a devenit ministru pentru că are o vastă experiență de expat, între 1989 și 2011 a locuit în Franța.
„Bogdan Stanoevici s-a remarcat în toate apariţiile şi interviurile sale prin discursul pro-român şi pro-România. Numirea în funcţia de ministru delegat îi oferă ocazia să devină ambasadorul românilor de pretutindeni şi să pună în slujba acestora toată experienţa acumulată în emigraţie”, potrivit site-ului MAE.
Stanoevici a avut probleme cu portofoliul său încă de la audierea din Parlament pentru numirea în funcție, când a spus că toți românii din Serbia sunt numiți vlahi pentru că nu a fost tradus în limba sârbă termenul de român.
Stanoevici a căpătat notorietate în timpul mandatului său, între cele două tururi de scrutin, când și-a exprimat părerea în legătură cu românii din afara granițelor care nu au putut vota și au protestat.
„De exemplu, la Paris, unde au fost toate aceste evenimente provocate de grupuri organizate care au venit. Eu am stat 22 de ani în Franţa, iar în Franţa există un sistem care se numesc “les casseurs”, sunt grupuri de tineri revoltaţi pe orice, care, la orice manifestaţie, indiferent de subiect, ei se vor infiltra ca să intre în conflict. Din informaţiile pe care le-am primit şi de la Viena şi de la Paris este că anumite persoane care făceau parte din grupurile care urlau şi care au blocat secţiile de votare nu vorbeau româneşte”, a spus Stanoevici, lucru care a condus la cererea demisiei de către manifestanții din țară și din afară.