Separatiştii din regiunea transnistreană pot deveni oficial militari ruşi, după ce preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a emis un decret care le permite străinilor să se înroleze în armata rusă pentru cel puţin cinci ani.
Singura condiţie impusă cetăţenilor străini este să vorbească limba rusă. Prin urmare, sunt aşteptaţi să se înroleze mulţi recruţi din fostele republici sovietice din Asia Centrală, notează BBC News Online.
Decretul emis de Putin face parte din demersurile făcute în vederea profesionalizării forţelor armate ruse, dar are implicaţii diplomatice pentru relaţiile Moscovei cu fostele republici sovietice, potrivit sursei citate.
Experţii militari ruşi Pavel Felghengauer şi Aleksander Golţ au declarat pentru BBC că noul decret va legaliza o situaţie care există deja de câţiva ani în zonele în care trupele ruse sunt mobilizate dincolo de graniţele ţării. Această mutare va uşura misiunea forţelor ruse de a recruta localnici în Asia Centrală, Caucaz şi Transnistria, explică cei doi specialişti ruşi.
„Anterior li se cerea să aibă cetăţenie rusă sau un document care să le ofere drepturi cetăţeneşti dar acum se pot înrola şi fără să aibă cetăţenie rusă”, a afirmat Felghengauer, citat de BBC.
Armata rusă numără la această oră deja 300 de străini, a subliniat Golţ, adăugând însă că Rusia nu intenţionează să creeze o „legiune străină” după model francez.
În ceea ce priveşte venitul militarilor, Aleksander Golţ a declarat că salariul lunar este de 30.000 de ruble (400 de euro) şi vine la pachet şi cu perspectiva obţinerii cetăţeniei ruse. În regiunea transnistreană sunt doar 94,1 mii de muncitori luaţi în considerare la calcularea salariului. Salariul mediu nominal în regiune este de 4.029 de ruble (363 de dolari), însă datoriile pe salarii în regiune, la începutul lunii decembrie 2014, au constituit circa 41,3 milioane de ruble (3,7 milioane de dolari), cu o treime (13,8 milioane de dolari) mai mult decât în 2013. În contextul prăbuşirii istorice a rublei ruseşti, care devalorizează automat şi rubla transnistreană, un salariu lunar de 400 de euro reprezintă o sumă mai mult decât atrăgătoare.
În prezent, voluntari străini, inclusiv ruşi, luptă deja în Ucraina, însă Moscova dezminte că trimite trupe în această ţară. Guvernul de la Kiev şi Occidentul afirmă că Rusia a trimis arme grele şi trupe antrenate pentru a ajuta separatiştii din estul Ucrainei. După anexarea Crimeei de către Rusia, în martie, Ucraina şi-a întărit punctele de frontieră cu regiunea transnistreană, temându-se de invazia trupelor ruseşti sau de trecerea graniţei de către provocatori pro-ruşi. Sunt în jur de 1.500 de soldaţi ruşi şi circa 4.500 de de soldaţi ai regiunii separatiste, potrivit estimărilor analistului ucrainean independent Artiom Filipenko. Acesta a adăugat că, din cauza lipsei legăturii terestre cu Rusia, trupele ruseşti de aici pot fi întărite prin recrutarea localnicilor, care au, în mare parte, paşapoarte ruseşti.