Igor Leșan este unul dintre basarabenii de succes care a hotărât să-și deschidă propria afacere aici, în România. Studiile în România și experianța acumulată pe parcurs l-au ajutat să se afirme în București.
Igor crede că oricine poate reuși în România sau în Rep. Moldova, cu condiţia de a fi curajos. Având propria firmă, se bucură de cifra sa de afaceri, asta într-un context de plină recesiune economică.
Info Prut: Igor, povestește-ne un pic despre tine.
Igor Leşan: Sunt originar din Rep. Moldova, or. Căușeni. Liceul l-am absolvit în Chișinău. Imediat după, am hotărât să-mi continui studiile în România, de fapt ca mulți alți colegi de-ai mei.
Info Prut: Cum ai ajuns în România?
Igor Leşan: Am venit la studii în Cluj-Napoca prin anul 2000, intrând la Facultatea de Științe Politice și Administrative de la Universitatea Babeș-Bolyai. Încă de la bun început eram ferm convins că trebuie să capăt experiență, așa că în timpul studiilor am lucrat timp de patru ani la Direcția Regională Vamală Cluj, unde am căpătat experiența de lucru cu oamenii. Apoi am deținut timp de un an funcția de manager marketing la o fabrică de furtunuri hidraulice și nu a fost ușor. Totuși, țin să menționez că în această perioadă am cunoscut România, fiindcă eram nevoit să călătoresc mult prin Țară, a fost o experiență care m-a marcat ca personalitate. Timp de un an am mai deținut funcția de director executiv la o firmă de curierat rapid unde am învățat cum din lucruri mici se pot face lucruri mari. Și fiindcă mi-a plăcut foarte mult Clujul, mă hotărâsem inițial să rămân aici, însă neavând un business plan orașul nu-mi oferea prea multe oportunități de dezvoltare.
Info Prut: Și de ce ai hotărât să vii în București?
Igor Leşan: Totul a început cu ideea de a mă lansa în comerțul cu vinuri moldovenești, o afacere destul de profitabilă dacă știi cum s-o gestionezi. Trebuie să vă zic că a durat ceva timp până am realizat planul de afacere, aproximativ un an (2009-2010). Așa că în primăvara anului 2010 am venit împreună cu familia în București, având nici mai mult, nici mai puțin decât 500 de euro în buzunar, iar acum am o cifră de afacere de 1 milion de lei. Evident că fără sprijinul părinților nu aș fi reușit, fapt pentru care le sunt recunoscător. Pe 1 mai 2010 am deschis primul stand cu vinuri în Centrul Comercial din Colentina, iar acum am standuri în patru centre comerciale: Colentina, Lujerului, Orhideea și Berceni, evident că voi deschide și alte standuri.
Info Prut: Cât de apreciat este vinul din Rep. Moldova aici?
Igor Leşan: Pe parcursul activității mele în comerțul cu vinuri trebuie să vă mărturisesc că am întâlnit clienți cărora le-am câștigat încrederea, și asta datorită calității vinurilor noastre. Am folosit marca vinului moldovenesc punând accent pe promovare, unde clientul are ocazia să deguste din gama largă a ofertei: Garling Collection, Cricova, Bostavan, Tomai-Vinez și Mileștii Mici, precum și celebrul divin Călărași. Am hotărât să adopt o strategie de a fi cât mai aproape de clientul nostru, și să știți că succesul nu s-a lăsat prea mult de așteptat. Până la urmă viticultura este un argument forte al continuității poporului român de la Nistru la Tisa, iată de ce sunt îndreptățit să spun că vinul din Rep. Moldova este și trebuie să fie perceput în România ca „al nostru”, al tuturor românilor.
Info Prut: Din câte am observat, la stand nu ai produse numai din Rep. Moldova.
Igor Leşan: Desigur, am hotărât să-mi extind oferta și am apelat la firme importatoare de vinuri din Georgia, podgoria Teliani Valley (regiunea viticolă Kaheti, estul Georgiei), și de brandy armenesc, evident celebrul „ArArAt”. Toate sunt produse de o înaltă calitate care se bucură de apreciere în întreaga Europă.
Info Prut: Ai întâmpinat obstacole atunci când ai iniţiat afacerea aici, în România?
Igor Leşan: Să știți că nu a fost atât de greu precum pare la prima vedere. Evident că la început a trebuit să mă documentez pentru a elabora o strategie, să studiez legislația, dar nu m-am speriat de birocrație și am perseverat în a duce la bun sfârșit ceea ce mi-am propus.
Info Prut: După încheierea studiilor în România, mulți tineri basarabeni se confruntă cu dilema de a rămâne în România sau a se întoarce în Rep. Moldova.
Igor Leşan: Şi eu m-am confruntat cu aceeași dilemă după terminarea studiilor și vreau să vă zic că dacă aș da timpul înapoi și aș avea de ales între a rămâne aici și a mă întoarce acasă, cu singuranță aș face aceeași alegere și nu aș renunța. De fapt, am avut de ales între familie și liniștea casei și întoarcerea acasă, noi afaceri și bani. Am ales să rămân alături de cei dragi aici. Depinde ce te leagă sau nu de un anumit loc, însă a rămâne aici nu înseamnă că am pierdut legătura cu cei din Rep. Moldova. Pur și simplu în România sunt „acasă” alături de familie.
Info Prut: Ce sfat le-ai oferi tinerilor basarabeni veniți în România la studii?
Igor Leşan: În primul rând, vreau să le recomand să învețe bine și pe lânga viața de student, studiile trebuie să rămână baza preocupărilor. Facultatea este esențială pentru orice tânăr fiindcă te ajută să-ți definești clar valorile după care te vei orienta în viață, te va ajuta să analizezi cla informațiile pentru a le aplica pe domeniul de interes. De exemplu, domeniul administrației publice din facultate m-a ajutat în afacere înțelegând mai bine funcționarea legislației și nu numai. Oricum le doresc tuturor mult succes și să îndrăznească precum spune Virgiliu: Audaces fortuna juvat! (Soarta favorizează pe cei îndrăzneți!)
Autor: Nicu Țîbrigan