Numirea unui procuror general european la Chişinău ar însemna un coşmar pentru liderii PLDM şi PDM. Această concluzie reiese, în linii mari, din opiniile a doi analişti de la Bucureşti, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române (ISPRI), şi fostul consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu, Iulian Chifu.
Instalarea unui procuror general european la Chişinău ar veni la pachet cu implementarea unor reforme dure care vor lovi mai multe zone de interes financiar ale PLDM şi PDM, subliniază Dan Dungaciu, precizând că acesta este principalul motiv pentru democrat-liberalii lui Vlad Filat şi democraţii lui Marian Lupu ezită să-şi asume angajamente faţă de Comisia Europeană.
“PLDM şi PD ezită să-şi asume angajamente în faţa Comisiei Europene. Problema este de ce cele două partide declarate proeuropene nu vor ca viitorul procuror general să vină din spaţiul european. Nu vor din mai multe motive. Există acolo şi o vânzare a Aeroportului şi o vânzare a băncilor, un sistem financiar cangrenat. Cum a fost corupţia în România e aproape o glumă pe lângă ceea ce e în Republica Moldova. Cele două partide pretins-democrate vor mai degrabă să facă o coaliţie cu PCRM, nu să-şi asume anumite responsabilităţi”, a declarat Dungaciu în cadrul unei emisiuni pe Realitatea TV.
Directorul ISPRI consideră că scenariul unei coaliţii între PLDM, PDM şi comuniştii conduşi de Vladimir Voronin ar însemna deraierea oricărui parcurs european şi întoarcerea Republicii Moldova în zona de control a Federaţiei Ruse.
„Din nefericire pentru Republica Moldova, ceea ce Federaţia Rusă a pierdut la urnele de votare, câştigă în negocieri. Acum discutăm dacă RM va avea o coaliţie cu un partid comunist, care o va ţine în zona gri sau va reuşi într-un fel să dea un semnal Occidentului că va ieşi din zona gri. Asta e de fapt miza geostrategică a negocierilor care se poartă acum la Chişinău. Occidentalii au transmis un mesaj necruţător care nu putea să vină, după părerea mea, doar din Germania. Dacă RM va avea o guvernare cu comuniştii, Rusia va câştiga aşa cum a câştigat în Ucraina, dar nu prin război, ci prin negocieri postelectorale”, a atras atenţia Dan Dungaciu.
Pe lista consecinţelor unei eventuale guvernări alături de comunişti, Dungaciu mai menţionează şi intrarea Republicii Moldova într-o relaţie extrem de tensionată cu România, „exact cum vrea Rusia”.
„Pentru Bruxelles, consecinţele geopolitice sunt clare. Cu comuniştii în coaliţie va fi evident că proiectul european se va împotmoli din moment ce corupţia este un criteriu aproape politic pentru Bruxelles în ceea ce priveşte RM. NATO nu va mai fi o temă, iar relaţia cu România va fi permanent ţinută în tensiune, exact cum vrea Rusia, care aşa cum vrea ca Ucraina să nu se ducă pre Occident, să nu se ducă nici RM. Astfel frontiera euroatlantică va rămâne pe Prut pentru nu se ştie ce perioadă”, a punctat Dan Dungaciu.
Ideea numirii unui procuror general străin la Chişinău a fost una dintre temele des invocate ale preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, în cadrul negocierilor pentru formarea coaliţiei de guvernare.
“Au privatizat peste noapte bunuri pentru interesul propriu”
Proba de foc pe care o are acum de înfruntat elita politică de la Chişinău este asumarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, e de părere fostul consilier prezidenţial Iulian Chifu. Tradus în paşi concreţi, Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi UE implică, dincolo de menţinerea statului pe un traseu european clar delimitat, şi combaterea corupţiei, reforma justiţiei, impunerea unor reguli clare de investiţii şi controlul asupra tranzacţiilor mari în zona bancară.
“Exact acestea vin să lovească în interesele unor lideri politici din Republica Moldova. Până în prezent, tipul de împărţire a funcţiilor şi motivul din care liberalii (PL – n.r.) au fost daţi afară, a ţinut de faptul că unul dintre partide a preluat justiţia, iar altul – zona financiară şi fiscală. S-au controlat reciproc şi au privatizat peste noapte bunuri pentru interesul propriu şi în beneficiul unor proprietari din Rusia”, a subliniat Chifu.
Lupu insistă pe idea formării unei coaliţii minoritare
Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, a vorbit astăzi, în cadrul unui briefing, despre discuțiile și problemele de care s-au ciocnit cele trei partide proeuropene, în timpul negocierelor.
Potrivid liderului democrat, în cadrul întâlnirilor dintre PL, PDM și PLDM, a fost discutată problema alegerii șefului statului, depolitizarea Procuraturii Generale și organelor de drept, partajarea ministerelor și funcțiilor de speaker și prim-ministru, informează Ziarul de Gardă.
Părțile aflate în negociere ar fi convenit ca funcția de președinte al Republicii Moldova să nu fie partajabilă politic.
„Niciun partid care va face parte din coaliția de guvernare nu are dreptul să vină cu propriul candidat, care să ocupe această funcție”, a explicat Marian Lupu, potrivit sursei citate.
La capitolul împărţirii ministerelor, mărul discordiei între PDM şi PL, susţine Lupu, l-a reprezentat Ministerul Transporturilor, pe care democraţii nu vor să îl cedeze liberalilor conduşi de Mihai Ghimpu.
„Noi am propus să le oferim Ministerul Protecției Sociale. Poate noi nu am reușit ceva să realizăm, poate alții reușesc. Întrebarea nu este de ce PD nu vrea să cedeze Ministerul Transporturilor, ci de ce PL vrea atât de mult să aibă acest minister?”, a precizat Marian Lupu.
Liderul PDM a reiterat, totodată, că negocierile cu PL au intrat în blocaj, făcând din nou un apel către PLDM pentru a-i îndemna să creeze o coaliție minoritară. „În condițiile celor spuse, noi considerăm că unica soluție pentru a depăși această perioadă de aproape două luni de negocieri, care nu au adus niciun rezultat, trebuie să fie încheiată. Trebuie să fie constituită o alianță între PD și PLDM. Altă cale nu există, nu e o alternativă”, a conchis Lupu, citat de Ziarul de Gardă.