Delegaţia europeană sosită la Chişinău pentru a discuta cu partidele proeuropene în privinţa coaliţiei de guvernare a sfârşit prin a vorbi, până la urmă, doar cu pereţii. Asta pare a fi, indirect, concluzia unuia dintre oficialii europeni, Graham Watson, preşedintele ALDE, exprimată într-un interviu acordat Europei Libere.
„Sfatul meu pentru Mihai Ghimpu a fost ca şi cel al PPE pentru Vlad Filat şi cel al socialiştilor europeni pentru Marian Lupu: să cadă la o înțelegere pentru o coaliție de guvernare care să mențină R. Moldova pe calea integrării europene. Cele trei partide ar trebui să fie capabile să cadă de acord asupra unei formule de guvernare. Când am fost la Chișinău, le-am propus o astfel de formulă. Observ că lucrurile s-au desfășurat într-un alt mod”, afirmă în interviu Graham Watson.
Oficialul european îşi exprimă regretul pentru situaţia politică din Republica Moldova, precizând că nu crede într-o coaliţie de guvernare creată numai între PLDM şi PDM, deoarece această formulă nu este „o soluţie cu care să mergi mai departe”. Şefu ALDE subliniază că o coaliţie cu sprijinul socialiştilor sau al comuniştilor „nu este calea cea bună pentru progres în Republica Moldova”. „Regret și vreau să cred că liberal-democrații îi vor spune dlui Lupu că nu asta este calea de urmat. Că au nevoie de o coaliţie de trei partide, pentru a avea o majoritate sigură şi care să fie capabilă să promoveze reformele”, mai precizează Watson în interviul acordat Europei Libere.
Graham Watson consideră că Marian Lupu, preşedintele PDM, nu este un “politician bun” dacă susţine că are “diferende ireconciliabile” cu Mihai Ghimpu, preşedintele PL. “Toți avem divergențe. Dar în politică niciodata nu e bine sa ai diferende ireconciliabile. Cei doi au putut lucra. Cred că sunt în stare să lucreze împreună. Trebuie doar să vrea. Poate că Lupu preferă să lucreze cu comuniștii. Cel mai important pentru Moldova este să rămână pe calea reformeler și a intergrării europene. Și pentru asta este nevoie de o coalitie a celor trei partide pro-europene”, conchide liderul ALDE.
Marți, 20 ianuarie, delegațiile PLDM, PD și PL s-au întâlnit, la Aeroportul Internațional Chișinău, cu preşedintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului European, Elmar Brok, preşedintele Alianţei Partidelor Liberale şi Democrate pentru Europa, Graham Watson, şi vicepreședintele Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din PE, Knut Fleckenstein. Dacă la finalul întâlnirii cu delegaţia europeană atât Vlad Filat, Mihai Ghimpu, cât și Marian Lupu s-au arătat optimişti în vederea şanselor mari de a fi încheiată o alianţă PDLM-PDM-PL, o zi mai târziu, pe 21 ianuarie, negocierile au intrat din nou pe o linie moartă. Liberalii au anunțat că democrații nu ar fi de acord cu propunerile europenilor privind problema alegerii șefului statului, depolitizării Procuraturii Generale, prin numirea unui procuror general european, și că nu vor să cedeze Partidului Liberal portofoliul Ministerului Transporturilor.