La prima ediție a unei reuniuni destinată jurnaliștilor din România și Republica Moldova s-a vorbit despre efectele coaliției dintre PLDM și PDM, creată ieri în Parlamentul de la Chișinău.
Unii jurnaliști de la Chișinău cred că este prea devreme pentru concluzii.
Alina Țurcanu, jurnalistă la Radio Europa Liberă, este de părere că nu se poate vorbi de integrare europeană în actualele condiții, în timp ce politicienii sunt ocupați cu împărțirea funcțiilor, mai ales având în vedere importanța pe care o deține procurorul general în reformarea Justiției.
“Nu putem să ne exprimăm opinia, suntem într-o stare de derută. La alegeri ne-am mobilizat să iasă lumea la votare, dar nu pentru a aduce comuniștii la putere”, spune Țurcanu. “Acestea sunt niște înțelegeri de tip mafiot.”
Vitalie Călugăreanu, de la Deutsche Welle, crede că după evenimentele de ieri, Republica Moldova a rămas fără un lider național. “S-a eliberat scena politică de partid cu vocație veritabil europeană. Să nu credeți că Voronin este atât de naiv încât să nu știe să intre în jocuri police”, spune jurnalistul.
Valeriu Saharneanu, de la PLR, ți-a exprimat temerile că este vorba despre o reeditare a evenimentelor care s-au întâmplat cu Iurie Roșca.
“Cu Ghimpu se repetă lucrurile care s-au întâmplat cu Iurie Roșca. PL trebuie să încliune către partea europeană. La guvernare au venit forțele de stânga. Intrarea la guvernare a PLDM cu comuniștii va deruta mulți alegători”, mai spune Saharneanu.
“Putin va avea drum mult mai scurt până la Chișinău.”
Vitalie Cojocari, jurnalist de la PRO TV Chișinău, spune că Republica Moldova este un stat cu 3,5 milioane de analiști politici, dar “toată lumea știe la Chișinău ce e de făcut, dar dacă ne adunăm la o masă, nu știm ce avem de făcut.”
Cojocari este de părere că nu politicienii sunt de vină pentru criza politică de la Chișinău, ci alegătorii care au mizat pe ei.