Rusia intenţionează să propună noului Guvern de la Chişinău transformarea regiunii transnistrene într-un “raion cu garanţii speciale” în cadrul Republicii Moldova, a anunţat viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin, într-un interviu oferit agenţiei ITAR-TASS.
Potrivit sursei citate, oficialul rus a precizat că Moscova speră într-o reluare a negocierilor în formatul 5+2 pentru reglementarea conflictului din regiunea transnistreană, însă, subliniază Karasin, totul depinde de noul Guvern al Republicii Moldova, şi anume dacă noii guvernanţi vor accepta sau nu o avansare spre înţelegere reciprocă între Tiraspol şi Chişinău.
În mod bizar, nu aceeaşi pare a fi şi opinia altui oficial rus însărcinat cu politica externă a Rusiei, Constantin Kosacev, preşedintele Comitetului Dumei de Stat pentru Relaţiile Externe. Deşi atât Karasin, cât şi Kosacev vorbesc în numele Moscovei, declaraţiile lor par a se bate, însă, cap în cap. În timp ce Grigori Karasin aduce în discuţie conferirea unui statut special regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova, Constantin Kosacev afirmă că Moscova încearcă să găsească soluţii pentru păstrarea actualului statut al regiunii.
“Pe lângă politică, mai există şi geografia. Dacă vom accepta varianta enclavelor (nu e vorba de Kaliningrad), în acest caz ne va împiedica dacă nu toată lumea, atunci majoritatea țărilor care vor sta între noi. Și e un scenariu dificil nu numai pentru Rusia. Este, în primul rând, un scenariu dificil pentru Transnistria”, a declarat Constantin Kosacev în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC.
În regiunea transnistreană va avea loc în luna octombrie un recensământ al populației. Decizia a fost luată de așa-zisul ”guvern” de la Tiraspol.
Potrivit presei din regiunea separatistă, şeful serviciului de statistică, Natalia Slucinskaia, a precizat că rezultatele recensământului vor contribui la ,,precizarea datelor privind numărul şi componenţa populaţiei ţării şi vor deveni bază pentru luarea deciziilor de administrare în domeniul politicii de stat”.
Conform deciziei autorităților, recensământul se va desfășura în perioada 14-25 octombrie.
Primul recensământ al populaţiei din regiunea transnistreană a avut loc în noiembrie 2004.