În cazul în care singurul răspuns al Occidentului faţă de menevrele Kremlinului în problema războiului separatist din Ucraina se va rezuma doar la o „cale a concilierii”, acest lucru îl va impulsiona pe Vladimir Putin să ameninţe şi să atace, după modelul ucrainean, şi alte state din vecinătatea Rusiei, printre care şi Republica Moldova, notează într-un eseu din World Affairs Carl Greshman, preşedintele National Endownment for Democracy.
În eseul său, Greshman aduce în discuţie afirmaţia analistului rus Lina Şevţova, aceea că lumea se află în prezent în toiul unui val autoritar. „Rusia de astăzi este o unitate avansată de luptă a noului autoritarism global, alături de China, pândind acel moment în care ar putea profita de prorpiile sale posibilităţi”, explică Şevţova, citată de Carl Greshman.
Dacă puterile occidentale vor alege să răspundă actţiunilor belicoase ale Rusiei doar printr-un reflex al concilierii, atunci „acest lucru va da o undă verde Internaţionalei Autoritare, fiind un semn că Occidentul este slab şi poate fi călcat în picioare”, atrage atenţia Lina Şevţova, iar Greshman adaugă: „Acest fapt va deschide cu siguranţă calea pentru Putin de a ameninţa şi ataca şi alte ţări, pe lângă Ucraina – Republica Moldova, statele baltice, Polonia şi Kazahstan”.
Vladimir Putin nu urmăreşte nimic mai mult decât „o altă ordine mondială, diferită de cea care a urmat la sfârşitul Războiului Rece şi destrămării Uniunii Sovietice, pe care el a numit-o <<cea mai mare tragedie geopolitică a secolului XX>>”, subliniază Greshman în World Affairs, acesta fiind motivul pentru care la ora actuală preşedintele Rusiei conduce un „tanc peste ordinea mondială”.
„Putin caută să inverseze verdictul din 1989, după cum afirma scriitoru George Weigel, verdict pe care el (preşedintele Rusiei – n.r.) îl consideră a fi o înfrângere nedreaptă şi umilitoare pentru Rusia”, mai notează preşedintele National Edownment for Democracy.
Restul eseului poate fi lecturat accesând următorul link: „A fight for democracy: Why Ucraine matters”.