Geopoliticianul Dan Dungaciu spune că guvernul de la Chișinău va fi controlat de comuniști, indiferent cum încearcă să camufleze liderii PDLM și PD acest lucru.
Dungaciu a declarat, într-un interviu pentru Ziare.com, că blocajul în negocierile post electorale s-a produs pentru că PLDM și PD au schimbat termenii acordului negociat cu oficialii europeni. Prezența unui procuror general din UE și o misiune europeană pentru reformarea Justiției pentru Republica Moldova sunt lucrurile de care cele două partide se tem foarte tare.
„Acesta a fost testul european pe care nu toți l-au trecut. PD și PLDM nu au cedat, nu își pot asuma o asemenea cerință, pe care, cu jumătate de gură, au acceptat-o în fața europenilor, dar pe care nu îndrăznesc să o ducă la îndeplinire. În pofida asigurărilor ritoase din campania electorală, s-au aliat cu comuniștii. Căci despre asta e vorba.
Miza cu siguranță este una care ține de „scheletele din dulap” pe care aceste două partide le au, în sensul ca ele au fost la guvernare în vremea în care s-a vândut Banca de Economii (despre care Ambasadorul Germaniei la Chișinău spunea că nemții ar fi ieșit în stradă dacă se întâmpla așa ceva în Germania!), când s-a vândut aeroportul și sunt o sumedenie de asemenea lucruri care nu sunt clarificate. Cerințele europenilor au transmis un mesaj clar: lupta împotriva corupției în R. Moldova devine un alt fel de „criteriu politic” în parcursul european al Chișinăului. Atât cât va mai fi acesta.”
Dungaciu mai spune că 60% din banii care au intrat în Republica Moldova (1.860 de miliarde de euro) de la Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială „au avut o utilizare „problematică”, asa cum spun ei destul de eufemiști„.
„Urmează să mai vină încă 6-700 de milioane de euro din UE, dar ținând seama de sistemul financiar-politic din Republica Moldova, se pare că Bruxelles-ul nu vrea să mai facă un pas înainte în această direcție până când nu se clarifică problema corupției de acolo.
Mai adăugați miliardul care a dispărut din Banca de Economii și trebuie pus la loc, care e tot o chestiune nesoluționată de autoritățile de la Chișinau.
Toate aceste elemente au pus presiune pe UE, care vrea, totuși, să își securizeze investiția și să aibă garanții ca banii pe care îi dă Republicii Moldova se duc acolo unde trebuie să se ducă, nu în alte buzunare și nu pentru alte interese„.
Dan Dungaciu a mai spus că România trebuie să fie fermă în relațiile cu Chișinăul și că nu trebuie să gireze actuala alianță politică, care permite comuniștilor accesul la putere.
„În sensul acesta probabil ca n-ar fi fost o idee proastă ca România să fie un pic mai fermă. Pentru că România a trecut prin experiența fostului președinte Traian Băsescu, care s-a dus de urgență la Chișinău în 2005 și a încercat și el să „danseze cu diavolul”, ca să zic așa, adică să aibă o relație amiabilă cu Vladimir Voronin, și știm unde a dus asta după ce „dansul” s-a încheiat: jigniri, persecuții ale presei românești, expulzări de diplomați români, tortură și asasinarea tinerilor de 7 aprilie„.