Ministrul leton al Justiţiei, Dzintars Rasnačs, afirmă că Letonia va susţine Republica Moldova în procesul de reformare a justiţiei, informează Teleradio Moldova.
Declaraţiile lui Rasnačs au fost făcute ieri, în cadrul unei întrevederi cu viceministrul Justiţiei din Republica Moldova, Sabina Cerbu.
„Ați făcut pași enormi în reformarea acestui sector. Ați reușit să promovați măsuri dure în lupta cu corupția și trebuie să continuați în același ritm, cu același entuziasm. Desigur, este greu și e nevoie de timp pentru ca cetățenii să simtă schimbările, dar vă încurajăm să continuați”, a spus Dzintars Rasnačs, potrivit sursei citate.
Urmează ca părțile să stabilească pe ce segmente vor colabora.
La rândul ei, Sabina Cerbu l-a felicitat pe ministrul leton al Justiției pentru că, în premieră, Letonia deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene. Viceministrul Justiţiei din Republica Moldova şi-a exprimat, totodată, gratitudnea faţă Ministerul Justiţiei din Letonia pentru decizia de a susţine reforma justiţiei şi pentru interesul pe care îl manifestă faţă de reformele din Republica Moldova.
„Suntem abia la mijloc de reformă, dar ne bucurăm că politicile promovate de Ministerul Justiției dau rezultate. Pentru prima dată în istoria țării avem judecători condamnați pentru acte de corupție, mai mult de o treime din corpul judecătoresc a fost schimbat cu magistrați tineri, profesioniști, integri. În toate instanțele dosarele se repartizează aleatoriu, iar ședințele de judecată se înregistrează audio, ceea ce face ca actul justiției să fie corect și transparent. Bineînțeles, mai sunt multe de făcut, dar sperăm că vom reuși să atingem obiectivele pe care ni le-am propus, să oferim cetățenilor accesul la o justiție echitabilă, profesionistă, integră”, a afirmat Sabina Cerbu, citată de Teleradio Moldova.
Pe 6 decembrie 2013, la Chișinău, și pe 21 ianuarie 2014, la Riga, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere privind cooperarea dintre Ministerul Justiției din Republicii Moldova și Ministerul Justiției din Letonia.
La începutul lunii ianuarie, comisarul european pentru politică regională Johannes Hahn afirma înainte de a începe negocierile de integrare în Uniunea Europeană, Republica Moldova trebuie mai întâi “să-şi facă temele pentru acasă”.
“Este important să-i convingem pe unii dintre prietenii noștri, cum ar fi Republica Moldova și Ucraina, să aibă o atitudine realistă în privinţa inițierii negocierilor cu UE. Ar fi nechibzuit ca acest pas să se facă prea devreme”, declara Johannes Hahn, potrivit Interfax.
Comisarul european sublinia importanţa capitală, în privinţa Republicii Moldova, de a pregăti cu maximă atenţie solicitarea pentru începerea negocierilor de aderare la UE. Hahn preciza, de asemenea, că Letonia, în perioada preşedinţiei sale la Consiliul UE, trebuie să convingă Republica Moldova, dacă va fi necesar, „să-și facă temele” înainte de a începe negocierile. „Dacă nu se va întâmpla acest lucru, putem provoca un sentiment de frustrare, de care nu avem nevoie la etapa actuală”, atrăgea atenţia comisarul european pentru politică regională.