Candidatul desemnat la funcţie de premier al Republicii Moldova, Iurie Leancă, va iniţia săptămâna viitoare cosultări cu PL şi PCRM, a comunicat pentru IPN purtătorul de cuvânt al prim-ministrului în exerciţiu, Liliana Viţu-Eşanu. Nu a fost însă menţionată şi ziua când vor avea loc consultările cu cele două formaţiuni politice.
Iurie Leancă a început consultările pentru elaborarea Programului de activitate al Guvernului, potrivit informaţiilor de site-ul Guvernului (www.particip.gov.md). Cetăţenii sunt îndemnaţi să formuleze sugestii pentru proiectul programului, care pot fi transmise prin intermediul prezentei platforme de comunicare, data limită pentru prezentarea propunerilor fiind 3 februarie.
Leancă a început recent consultările privind elaborarea noului Program de activitate al viitorului Guvern cu principalele asociaţii de investitori din Republica Moldova, membre-active ale Consiliului Economic: Asociaţia Investitorilor Străini, Asociaţia Businessului European şi Camera de Comerţ Americană din Moldova. În cadrul consultărilor, reprezentanţii asociaţiilor au semnalat mai multe probleme pe care le au marii investitori din Republica Moldova. Iurie Leancă urmează să se întâlnească pentru consultări şi cu reprezentanţii Sindicatelor, ai Patronatelor, ai Consiliului Naţional pentru Participare, ai Consiliului Naţional al ONG-urilor, precum şi cu alţi reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi cu analişti politici.
Mihai Ghimpu, liderul PL, spune că formațiunea pe care o conduce este pregătită să voteze candidatura lui Iurie Leancă la fotoliul de premier al Republicii Moldova. Există însă o condiție: totul depinde de componența cabinetului de miniştri care urmează a fi format.
„Nu este încă o decizie definitivă. Acest guvern nu va fi un guvern Leancă. Va fi un guvern PLDM-PDM. Vom vedea care sunt candidaturile pentru cei 16 miniştri şi şefi de agenţii şi vom decide. Dacă o se ne convină, vom vota. Pentru noi nu este o problemă să-l votăm pe Leancă aparte. Dar trebuie de votat întreg cabinetul de miniştri”, a declarat Ghimpu.
În ceea ce priveşte PCRM, Vladimir Voronin, liderul comuniştilor, şi-a exprimat deja refuzul de a vota un guvern condus de Iurie Leancă. Voronin declara zilele trecute că noul premier ar trebui să vină din mediul de afaceri, aducând în discuţie propunerea anterioară a comuniștilor pentru funcția de premier, Vasile Tarlev, care „nici nu era membru de partid”.
Iurie Leancă speră ca, prin votul liberalilor pentru numirea sa în funcţia de premier al Republicii Moldova, guvernul minoritar PLDM-PDM să se transforme în unul majoritar, cu intrarea PL la guvernare.
În legătură cu componeneţa noului cabinet, Iurie Leancă a afirmat că este nevoie de schimbări radical, cu miniştri selectaţi pe principiul profesionalismului şi al integrităţii.
Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a semnat pe 28 februarie decretul prin care îl înaintează pe Iurie Leancă în funcţia de premier. În cel mult 15 zile din ziua desemnării, Iurie Leancă trebuie să prezinte în Parlament Programul de activitate al viitorului Guvern şi echipa ce va forma Cabinetul de miniştri, urmând să obţină votul majoritar al deputaţilor pentru a fi învestit în funcţie.