Declaraţiile fostului preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, despre planul lui Vladimir Putin de a forţa crearea unui coridor terestru până în regiunea transnistreană, readuc în atenţie importanţa strategică a unei zone izolate şi situată, în general, la periferia analizelor geostrategice privind războiul separatist din Ucraina. Este vorba despre Basarabia istorică, Bugeacul, „călcâiul lui Ahile” din sudul Republicii Moldova, luxuriantă regiune de câmpie devenită parte a Ucrainei în urma destrămării Uniunii Sovietice.
“Acum el (Vladimir Putin – n.r.) are un plan — noi capete de pod la Debalțevo (nod strategic ce leagă regiunile separatiste Donețk și Lugansk – n.r.), apoi crearea unui coridor prin Volnovaha până în Crimeea. Apoi, dacă totul va merge conform planului, va încerca să înainteze spre Odesa, să ajungă în Basarabia (ucraineană), iar mai apoi în Transnistria (regiunea transnistreană – n.r.). Ca în cele din urmă, să unifice acest coridor”, a afirmat în urmă cu două zile Mihail Saakașvili într-un interviu pentru postul ucrainean de televiziune Kanal 5, citat de agenția de presă Unian.
Buceag se învecinează la vest şi nord cu Republica Moldova şi, implicit, cu regiunea transnistreană, în sud cu România, iar în est si sud-est cu Marea Neagră, fiind legată de Ucraina numai de o mică fâşie de pământ cu două şosele. Dacă Vladimir Putin ar dori să-şi creeze o breşă terestră care să-i permită un spaţiu larg de manevră spre graniţa României, de pildă, Basarabia istorică ar fi cheia de aur, servindu-i geografic pe tavă şi Odesa. În ceea ce priveşte infrastructura, sudul Republicii Moldova este ca prins într-o cuşcă: nu există poduri peste Dunăre spre România, iar dacă, într-o ipoteză de război, podurile de peste Nistru ar fi dinamitate, Buceagul s-ar trezi complet claustrat. De altfel, mulţi dintre locuitorii Buceagului se tem de răspândirea invaziei militare din estul Ucrainei, nota recent publicaţia The Economist.
Anul trecut, în noiembrie, presa din Ucraina discuta despre intenţia Rusiei de a ocupa o parte a regiunii Odesa, Găgăuzia și regiunile de sud din Republica Moldova și controlarea lor sub genericul unei așa-zise „republici populare basarabia”.
,De la începutul anului 2014, în Ucraina, Republica Moldova și Rusia apare constant informația cu privire la posibilitatea creării în regiunea Odesa a așa-numitei <<republici populare basarabia>> (în unele variante republica <<Bugeac>>)”, nota Unian.net, precizând că cel mai nefast scenariu pentru Ucraina ar fi crearea ,,republicii populare basarabia” cu raioanele aflate la sud de Odesa, inclusiv Cetatea Albă, Sărata, Tarutino, Arciz, Tatarbunar, Bolgrad, Chilia, Ismail, Reni. Pentru realizarea acestui scenariu, preciza agenţia ucraineană de presă, va fi necesară destabilizarea situației în unele zone ale Republicii Moldova, precum Găgăuzia, Basarabeasca, Taraclia, dar și în regiunea transnistreană. „Inițial, accentul poate fi pus pe crearea unei Găgăuzii independente, care poate pretinde asupra teritoriilor din Republica Moldova și Ucraina. Găgăuzia astăzi este principalul centru de activitate a Kremlinului în regiune”, preciza sursa citată.
În cazul destabilizării situației regionale și a creării unei asemenea republici, Rusia va obține un nou punct fierbinte în Ucraina și în Republica Moldova, care va paraliza orice tentativă de integrare europeană, va dezgheța conflictul din regiunea transnistreană și va afecta sud-vestul Ucrainei.