Găgăuzia își dorește înfrățirea cu regiuni ale Rusiei. Aceasta este poziția Irinei Vlah, candidatul pentru funcția de bașcan al autonomiei, exprimată după întrevederea cu ambasadorul rus la Chișinău, Farit Muhametșin.
,,Am remarcat faptul că actuala conducere a autonomiei a depus un efort pentru a stabili relații cu regiunile din Rusia, iar această direcția de lucru va continua. Suntem hotărâți să extindem relațiile cu regiunile din Rusia, cu ajutorul Ambasadei Rusiei în Republica Moldova”, a precizat pentru publicația Gagauzinfo.md candidatul susținut de socialiști. Potrivit Irinei Vlah, ambasadorul Muhametșin și-a arătat disponibilitatea de a sprijini încheierea de acorduri privind cooperarea între autonomia găgăuză și regiunile rusești, în vederea intensificării legăturilor lor sociale, culturale și economice.
,,Federația Rusă este gata să dea o mână de ajutor Găgăuziei în relansarea economiei”, a susținut Vlah.
Găgăuzii sunt urmaşii turcilor selgiucizi stabiliţi în Dobrogea, împreună cu pecenegii, tribul Uz (Oguz) şi cumanii (Kipchak), poporul care au urmat în Anatolia pe sultanul Izzeddin Keykavus II (1236-1276). Mai exact, un clan de turci Oghuz a migrat către Balcani în timpul conflictele inter-tribale cu alţi turci. Acest clan turcesc Oghuz s-a convertit de la Islam la Creştinismul Ortodox după ce s-au stabilit în Balcanii de Est (în Bulgaria) şi au fost numiţi turci găgăuzi. Un grup mare de găgăuzi a părăsit mai târziu Bulgaria şi s-a stabilit în sudul Basarabiei împreună cu un grup de etnici bulgari.
Economia Găgăuziei se bazează pe agricultură, viticultură şi creşterea vitelor.
Deși cultural, găgăuzii sunt apropiați de turci, aceștia au dezvoltat legături sociale, economice și politice cu Rusia, care susține separatismul în autonomie.