Cele mai multe persoane din Republica Moldova își iau informațiile de la televiziunile ruse, care ocupă cea mai mare parte a spațiului mediatic și își asumă viziunea pe care o vrea Kremlinul referitor la securitate, scrie Eurasianet.
O discuție surprinsă de reporterul Eurasianet la un oficiu poștal din satul Mândra, aflat în centrul Republicii Moldova, despre dreptul Rusiei de a invada Ucraina, relevă această situație din Republica Moldova.
Oamenii de la oficiul poștal sunt convinși că Federația Rusă are dreptul să își apere oamenii din Ucraina și este un fel de erou dezinteresat în regiune, pentru că așa prezintă televiziunile situația, își argumentează oamenii poziția.
Informațiile prezentate de televiziunile ruse, controlate de Kremlin, descriu Moscova și separatiștii pro-ruși drept cruciați pentru dreptate.
Retrasmisia posturilor de televiziune ruse ocupă în jur de 50% din posturile de televiziune din Republica Moldova. Posturile tv din România ocupă în jur de 10% din programe.
Potrivit unui studiu realizat de Fundația Soros în 2008, răspândirea posturilor de televiziune ruse este atât de mare pentru că postul de televiziune de stat Moldova 1 are un buget foarte mic, pentru că limba rusă este foarte răspândită și pentru că regulile din audiovizual sunt foarte lejere.
Astfel, opinia publică din Republica Moldova este formată de broadcasteri ruși, în cea mai mare parte.
Potrivit reportajului publicat de Eurasianet, mulți dintre oamenii implicați în discuția de la oficiul poștal nu s-ar opune dacă Rusia ar decide să apere etnicii ruși care sunt în Republica Moldova, la fel cum face în Ucraina. Oamenii regretă perioada când puteau merge liberi în Rusia și găseau locuri de muncă; consideră că acum sunt săraci și fără ajutor.
Anul trecut, în octombrie, trei posturi de televiziune, Prime, TV7 și RTR Moldova, au fost amendate cu 345 de dolari fiecare, iar o a patra televiziune, Ren TV Moldova, a fost sancționată pentru o perioadă scurtă de timp cu suspendarea publicității. Sancțiunile au fost împărțite pentru retransmisia posturilor ruse care „aveau un caracter anti-ucrainean puternic”.
Postul de televiziune Rossia24 a primit o interdicție de 6 luni, termen care a expirat în ianuarie și nu a mai fost reînnoit.
Comparativ cu măsurile luate de Ucraina referitor la posturile de televiziune ruse, măsurile luate în Republica Moldova par o glumă, referitor la sancțiunile financiare, spune jurnalista Alina Radu, de la Ziarul de Gardă. Republica Moldova ar trebui să fie fermă, la fel cum a fost și Rusia când a impus embargourile asupra fructelor,cărnii și vinului exportate de Chișinău rușilor.
Problema în Republica Moldova este că politicienii care ar trebui să fie fermi au interese financiare directe în piața media. Posturile de televiziune care retransmit posturi ruse sunt deținute de politicieni și folosite de aceștia în scopuri politice. Politicienii nu sunt dispuși să-și aplice singuri restricții.