Politicienii de la Chişinău se joacă în prezent cu veritabile butoaie cu explozibil în materie de politică internă şi externă – aceasta pare a fi, în linii mari, concluzia europarlamentarului Petras Austrevicius, raportor pentru Republica Moldova în cadrul Parlamentului European. Oficialul european criticat în termini duri hotărârea PLDM şi PDM de a elimina din actuala variantă a coaliţiei de guvernare cel de-al treilea partid pro-european de la Chişinău, PL.
Austrevicius e de părere că o coaliţie minoritară reprezintă un deficit de stabilitate politică.
“Rezultatele alegerilor (alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 – n.r.) au arătat un câștig al forțelor pro-europene, dar la limită. Am considerat că acest rezultat va determina forţele politice învingătoare să parcurgă cea mai scurtă cale pentru crearea unui guvern, a unei coalţiţii de guvernare, pentru a se mişca rapid înainte. Dar se pare că am gândit greşit. Ştim că formarea unor coaliţii nu a fost niciodată un proces simplu. Sunt diferite partide cu diferite ambiţii politice, dar şi cu ambiţii personale,cu scheme. Totuși, politicienii din Moldova trebuie să uite că ei pot conduce ţara aşa cum au făcut-o înainte. Coaliţia este azi abia creată pe jumătate. Nu toate forţele europene fac parte din coaliţia de guvernare. Văd asta ca pe un deficit de stabilitate. Ştiu că e complicat să ajungi la un numitor comun, ştiu că sunt contradicţii personale, dar vâzând războiul din Ucraina, văzând condiţiile economie dificile, întrebarea mea este: Cât mai pot să se joace politicienii din Moldova cu această situație? Ceasul ticăie, timpul trece, în loc să fi avut deje Guvernul învestit, cu toate instituţiile lucrând la agenda de asociere, de fapt discuţiile durează şi durează”, explică Austrevicius în ediţia electronică a Ziarului de Gardă, într-o mostră dintr-un interviu care va fi publicat joi, 12 februarie.
Petras Austrevicius spune că Parlamentul European priveşte actuala situaţie politică din Republica Moldova “cu îngrijorare”, precizând că nu “e plăcut să vedem această situaţie în care lipsesc deciziile ferme şi rezultatele tangibile”. Europarlamentarul comentează, de asemenea, şi subiectul Acordului de Asociere semnat de Republica Moldova cu Uniunea Europeană: “Un lucru trebuie să fie clar: agenda de asociere nu se va implementa de la sine. Trebuie să existe o voinţă politică puternică. Şi o capacitate administrativă puternică. Cetăţenii au nevoie de realizări, nu de discuţii. Altfel — timpul e pierdut. Acest rezultat al alegerilor din noiembrie nu va mai putea fi atins cu uşurinţă. Partidele politice pro-europene alese acum trebuie să se grăbească să meargă cât mai curând înainte, dar asta nu se vede”.
“Suntem cam dezamăgiţi”, mai afirmă în interviu Austrevicius.
Un alt punct important abordat de Petras Austrevicius este rolul Republicii Moldova în Parteneriatul Estic. În acest sens, raportorul european afirmă că din “steua luminoasă a Parteneriatului Estic”, Republica Moldova a devenit acum un stat aflat într-o “criză de ştiri pozitive”.
“Moldova a fost steaua luminoasă a Parteneriatului Estic. Moldova a ieșit în față spre surprinderea multora. Am fost atât de deschiși și pozitivi în atitudinea noastră și în grăbirea procedurlor de semnare a Acordului de Asociere. Eu am fost raportorul pentru Moldova la UE și vă spun sincer că mi-a fost destul de simplu să conving colegii să accepte și să voteze pentru semnarea Acordului de Asociere, deoarece rezultatele bune erau foarte vizibile. Acum viteza s-a încetinit. E o criză de știri bune din Moldova. Și Moldova de fapt are nevoie de o mulțime de știri bune, cetățenii ei au nevoie de știri pozitive. Situația din regiune este foarte complicată, și e cazul să se facă pași fermi înainte. De aceea la acest moment suntem în așteptarea știrilor pozitive de la Chișinău”, susţine Austrevicius.
Într-un raport recent al Marsh, companie globală de brokeraj în asigurări şi consultanţă de risc, Republica Moldova este considerată un stat cu risc ridicat de instabilitate politică în 2015. În regiune, Republica Moldova, Ucraina și Serbia sunt considerate cu risc politic ridicat, având scoruri situate sub 49 de puncte.
Singurele state din Europa cu un punctaj aproape de 100 sunt Elveţia, Danemarca, Norvegia şi Suedia, ceea ce indică o stare de echilibru politic în aceste țări.
Conform datelor furnizate de MARSH, Ucraina va rămâne în 2015 un butoi cu pulbere pe harta instabilității politice.
Potrivit raportului Political Risk Map 2015, creşterea tensiunilor geopolitice, violenţa politică şi mişcările separatiste, alături de scăderea preţului materiilor prime, agravează riscurile politice la nivel global şi reprezintă principalele obstacole pentru investiţiile străine directe.
Raportul MARSH utilizează date ale Business Monitor International (BMI), companie care face parte din grupul Fitch, fiind cea mai importantă sursă independentă de analiză a riscului politic şi a celui de credit. Studiul evaluează 178 de state pe baza a trei dimensiuni, de ordin politic, macroeconomic şi operaţional.